2024

2023

2. The microbiota of Polish red grape wines of spontaneous fermentation in the light of metagenetic and culturomic studies
inne publikacje [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Anna Stój, [AUT.] Adam Staniszewski , [AUT.] Adam Waśko. W: 14th International Conference on Agrophysics, 11-13 September 2023, Lublin, Poland. Book of Abstracts., Polska Akademia Nauk, Lublin 2023 2023, s. 54, 978-83-89969-82-8
5. Assessment of menstrual cycle self-observation skills using the double-check symptom-thermal method based on chart evaluation
artykuł [AUT.] Katarzyna Piasecka , [AUT.] Ewa Ślizień-Kuczapska , [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Paulina Łyszczarz , [AUT.] Monika Bieniak-Czerepak . Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio 2023 T. 55 Nr 3 s. 9-18, DOI: 10.34766/fetr.v55i3.1211

2022

7. Usefulness of potentially probiotic L. lactis isolates from polish fermented cow milk for the production of cottage cheese
artykuł [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Justyna Wajs , [AUT.] Paweł Glibowski, [AUT.] Ewa Sajnaga . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 23 s. 12088, DOI: 10.3390/app122312088
8. Znaczenie aktywności fizycznej w prewencji i terapii zaburzeń lipidowych
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Agnieszka Malik, [AUT.] Monika Pytka. W: Fizjoterapia i aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu : Redakcja Monika Maciąg, Kinga Kalbarczyk, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 166-175, 978-83-67104-56-2
9. Wiedza i spożycie probiotyków i żywności fermentowanej przez osoby chore na zespół jelita drażliwego (IBS) w świetle przeprowadzonych badań ankietowych
rozdział z monografii [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Urszula Szeptuch , [AUT.] Agnieszka Malik, [AUT.] Katarzyna Piasecka . W: Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o., 978-83-67104-49-4
10. Effect of potassium salts of iso- α -acids on physicochemical, antioxidant, and antibacterial properties of edible films based on gelatin, carboxymethyl cellulose and their blends
inne publikacje [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Urszula Szymanowska. W: Book of abstracts / Agriculture & Food 10th International Conference / 16-19 August 2022 Burgas, Bulgaria, [b. wyd.], Burgas 2022 2022, s. 32-33
11. Wykorzystywanie probiotyków i żywności fermentowanej w diecie osób z zespołem jelita drażliwego (IBS)
inne publikacje [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Agnieszka Malik, [AUT.] Katarzyna Piasecka . W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 73-74, 978-83-67194-30-3
12. Znaczenie osi mózgowo-jelitowej w depresji
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Dudek , [AUT.] Agnieszka Malik, [AUT.] Monika Pytka. W: Postępy w diagnostyce, leczeniu i prewencji chorób OUN-Tom 2 pod redakcją: Kinga Kalbarczyk, Monika Maciąg, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 7-16, 978-83-67104-65-4
13. Analysis of cycle observation sheets in a group of women of reproductive age
artykuł [AUT.] Katarzyna Piasecka , [AUT.] Paulina Łyszczarz , [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Ewa Ślizień-Kuczapska , [AUT.] Katarzyna Kanadys . Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio 2022 T. 3 Nr 51 s. 41-51, DOI: 10.34766/fetr.v3i51.1115
14. Maternal quality of life in the postpartum period
artykuł [AUT.] Katarzyna Kanadys , [AUT.] Angelika Giermasińska , [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Anna B. Pilewska-Kozak . Pielęgniarstwo XXI Wieku 2022 T. 21 Nr 1 s. 34-44, DOI: 10.2478/pielxxiw-2022-0003

2021

15. Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win.
artykuł [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Agnieszka Malik, [AUT.] Piotr Janas. Przemysł Spożywczy 2021 T. 75 Nr 12 s. 24-26, DOI: 10.15199/65.2021.12.4

2020

17. Molecular routes to specific identification of the Lactobacillus casei group at the species, subspecies and strain level
artykuł [AUT.] Piotr Jarocki, [AUT.] Elwira Komoń-Janczara, [AUT.] Agnieszka Glibowska, [AUT.] Michał Dworniczak , [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Agnieszka Korzeniowska-Kowal , [AUT.] Anna Wzorek , [AUT.] Monika Kordowska-Wiater. INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2020 T. 21 Nr 8 s. 2694, DOI: 10.3390/ijms21082694
19. Kształtowanie zdrowia dziecka na przykładzie spożycia probiotyków wśród dzieci w wieku 1-6 lat
artykuł [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Sylwia Gołda , [AUT.] Katarzyna Kanadys . Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio 2020 T. 43 Nr 3 s. 138-151, DOI: 10.34766/fetr.v43i3.313

2019

23. Microbiome of the women’s genital system
artykuł [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Piotr Jarocki. Postepy Mikrobiologii 2019 T. 58 Nr 3 s. 227-236, DOI: 10.21307/PM-2019.58.3.22

2018

25. Knowledge about the health benefits of probiotics and their consumption among young women in Poland
inne publikacje [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Natalia Duma , [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Agnieszka Malik. W: III Międzynarodowa Konferencja „Ekologia człowieka” = The 3rd International Conference ''Human ecology'', Lublin, 19-20.06.2018 Poland, POLSKIE TOWARZYSTWO PRZYRODNIKÓW im. KOPERNIKA, Kraków 2018 2018, s. 93
26. Identyfikacja i różnicowanie bakterii Lactococcus z wykorzystaniem metod 16S rRNA i RAPD
inne publikacje [AUT.] Justyna Górmińska , [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Mateusz Stasiak . W: VI Sympozjum Inżynierii Żywności : 40-lecie Katedry Inżynierii, Warszawa, 26-27 czerwca 2018 r., Warszawa 2018 2018

2017

29. Lentil and adzuki bean sprouts as carriers for probiotic yeast Saccharomyces boulardii - evaluation of synbiotics quality
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Łukasz Sęczyk, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . W: 31st EFFoST International Conference Food Science and Technology Challenges for the 21st Century - Research to Progress Society 13-16 November 2017, Sitges, Spain, [Sitges], [2017] 2017
30. Zastosowanie kiełków wybranych roślin strączkowych jako nośników dla bakterii Lactobacillus rhamnosus GG - optymalizacja warunków otrzymywania synbiotyków
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Łukasz Sęczyk, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . W: Probiotyki w żywności : VIII Sympozjum Naukowe, Ośrodek SGWW - Marymont, Kiry k/Zakopanego, 26-28 kwietnia 2017 r., [b.m.] [2017] 2017
Elementów na stronie: