2021

1. Some dietary phenolic compounds can activate thyroid peroxidase and inhibit lipoxygenase-preliminary study in the model systems
artykuł [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Agnieszka A. Kaczor , [AUT.] Damian Bartuzi , [AUT.] Jacek Piłat , [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2021 T. 22 Nr 10 s. 5108, DOI: 10.3390/ijms22105108
2. Zdolność do aktywowania peroksydazy tarczycowej (TPO) i hamowania lipooksygenazy (LOX) przez wybrane związki fenolowe - badania w układzie modelowym
inne publikacje [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Agnieszka A. Kaczor , [AUT.] Damian Bartuzi . W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 26

2020

3. Drying kinetics, grinding characteristics, and physicochemical properties of broccoli sprouts
artykuł [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Antoni Miś , [AUT.] Renata Różyło, [AUT.] Zbigniew Krzysiak, [AUT.] Waleed H.Hassoon . Processes 2020 T. 8 Nr 1 s. 1-11, DOI: 10.3390/pr8010097
4. Leaves of white beetroot as a new source of antioxidant and anti-inflammatory compounds
artykuł [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Laura Dziki , [AUT.] Jakub Anisewicz , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Dariusz Dziki. Plants-Basel 2020 T. 9 Nr 8 s. 1-14, DOI: 10.3390/plants9080944
5. Polyphenols can modulate TPO enzymatic activity
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 38, 978-83-66392-65-6
6. Rola polifenoli jako naturalnych dodatków do żywności
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 39, 978-83-66392-65-6
7. Właściwości antyoksydacyjne wybranych surowców roślinnych w zależności od temperatury przechowywania oraz zastosowania obróbki wysokotemperaturowej
rozdział z monografii [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Laura Dziki . W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy T. 10 s. 54-60, 978-83-66392-59-5
8. Bakterie wykorzystywane w celu tworzenia,biofunkcyjnych i prozdrowotnych produktów mlecznych
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze -żywność i żywienie, 2020, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy s. 98-104, 978-83-66392-82-3

2019

12. Thyroid peroxidase activity is inhibited by phenolic compounds - impact of interaction
artykuł [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Agnieszka A. Kaczor , [AUT.] Justyna Żuk , [AUT.] Dariusz Matosiuk , [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . MOLECULES 2019 T. 24 Nr 15 s. 2766, DOI: 10.3390/molecules24152766
14. Polifenole -naturalne źródło przeciwutleniaczy w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019, s. 54, 978-83-66139-83-1
15. Impact of chosen polyphenols on thyroid peroxidase (TPO) enzymatic activity
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019, s. 54, 978-83-66139-83-1
16. Charakterystyka enzymów prozapalnych: lipooksygenazy (LOX), cyklooksygenazy (COX) i oksydazy ksantynowej (XO) oraz rola fitozwiązków jako potencjalnych inhibitorów tych enzymów
rozdział z monografii [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Nauki przyrodnicze Część I : Fauna i flora / red. nauk. Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak, UPP, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy, 978-83-66392-02-1
17. Bakteriocyny w przemyśle mleczarskim
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Maciej Nastaj, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jedrzej Nyćkowiak, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 89-95, 978-83-66139-99-2
18. Hydrokoloidy jako dodatki teksturotwórcze
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jedrzej Nyćkowiak, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 83-88, 978-83-66139-99-2
19. Możliwości wykorzystania proszków z dyni jako komponentów żywności funkcjonalnej
rozdział z monografii [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Michał Świeca. W: Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna : nowe nadzieje fitoterapii : monografia naukowa, Krosno ; Wrocław 2019 2019 s. 206-214, 978-83-64457-51-7

2018

20. Biochemical properties of thermally processed red cabbage and red onion
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2018. Materiały konferencyjne - wiosna. Część czwarta - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2018 2018, s. 43, 978-83-65917-78-2
21. The role of vitamin C in cancer treatment
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : V Forum Młodych Przyrodników. Program i streszczenia prac, Lublin 26.05.2018 / [redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat], Lublin 2018 2018, 978-83-939764-4-7
22. Analiza i ocena wybranych właściwości miodów dostępnych na rynku w województwie lubelskim
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Bartosz Sołowiej. W: XXIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej" Żywność – tradycja i nowoczesność" : VI International Session Of Young Scientific Staff "Food - tradition and modernity", Materiały konferencji naukowej, Lublin, 24-25 maj 2018, Lublin 2018 2018, 978-83-63761-74-5
24. Ocena wybranych właściwości miodów dostępnych w województwie lubelskim
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Bartosz Sołowiej. W: Procesy technologiczne a jakość żywności / Pod redakcją naukową Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej, Lublin 2018 2018, 978-83-63-761-75-2
25. Drying kinetics, color changes and antioxidant activity of broccoli sprouts
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Waleed H.Hassoon , [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . W: ICA 2018, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant&Climate, Book of Abstracts, 17-19 September, 2018 Lublin, Lublin 2018 2018, s. 144, 978-83-89969-59-0
26. Optymalizacja temperatury przyłączania startera w reakcji multiplex PCR w celu wykrycia zafałszowań
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Magdalena Gryzińska. W: XV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : V Konferencja Doktorantów, Lublin, 17 kwietnia 2018 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin 2018 2018, s. 123
27. Przemysłowe wykorzystanie konopi włóknistych (Cannabis sativa L.)
inne publikacje [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT. KOR.] Urszula Gawlik-Dziki . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2018. Materiały konferencyjne-jesień. Część trzecia-Lublin / Red.nauk.Jędrzej Nyćkowiak,Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2018 2018, s. 51
28. Białkowo-polifenolowe cząsteczki i ich rola w zapewnianiu funkcjonalności strukturalnej i zdrowotnej żywności
rozdział z monografii [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Nauki medyczne i nauki o zdrowiu Część IV - Farmacja, Poznań 2018 2018, Młodzi Naukowcy s. 26-31, 978-83-66139-22-0
29. Rola witaminy C w terapii nowotworowej
rozdział z monografii [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Nauki medyczne i nauki o zdrowiu Część IV - Farmacja, Poznań 2018 2018, Młodzi Naukowcy s. 20-25, 978-83-66139-22-0
Elementów na stronie: