2023

2. Unveiling of interactions between foliar-applied Cu nanoparticles and barley suffering from Cu deficiency.
artykuł [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Sylwia Pasieczna- Patkowska , [AUT.] Mohamed Sheteiwy , [AUT. KOR.] I. Jośko . ENVIRONMENTAL POLLUTION 2023 T. 320 s. 121044, DOI: 10.1016/j.envpol.2023.121044

2022

3. Wodny ekstrakt z oregano jako narzędzie przedłużające jakość pozbiorczą kiełków
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 83-84, 978-837562-380-2
4. Odpowiedź grochu siewnego ( Pisum sativumL.) na dolistne zastosowanie biostymulatorów: skład chemiczny i wartości odżywcze nasion.
inne publikacje [AUT. KOR.] Ewa Szpunar-Krok , [AUT.] Renata Pawlak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Anna Kocira . W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 95, 978-837562-380-2
5. Kiełki fasoli mung wzbogacone probiotycznymi bakteriami L. Plantarum 299V.
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Beata Drzewiecka . W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 99, 978-837562-380-2
6. Polifenole w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych
rozdział z monografii [AUT.] Gabriela Gutowska , [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 56-62, 978-83-7259-369-6, DOI: 10.24326/mon.2022.6

2021

8. Transcriptional and biochemical response of barley to co-exposure of metal-based nanoparticles
artykuł [AUT. KOR.] I. Jośko , [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Patryk Oleszczuk, [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Magdalena Kończak , [AUT.] Małgorzata Sikora . SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT 2021 T. 782 s. 146883, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2021.146883
10. Wpływ wodnych ekstraktów z otrębów pszennych na właściwości prozdrowotne oraz sensoryczne rozdrobnionej przechowywanej sałaty lodowej
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Urszula Złotek, [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 52
11. Wpływ ekstraktów z wybranych ziół na hamowanie brązowienia enzymatycznego i wzrostu endogennej mikrobioty w przechowywanych kiełkach fasoli mung
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater. W: Konferencja Naukowa pn. "Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności - wyzywaniem najbliższych lat", 17 czerwca 2021 r., Warszawa, Warszawa 2021 2021, 978-83-60312-94-0
12. Funkcjonalność kiełków soczewicy wzbogaconych L. plantarum 299v w modelu in vitro i in vivo
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Marta Molska , [AUT.] Julita Reguła , [AUT.] Piotr Jarocki. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 49

2020

16. Potentially bioaccessible phenolics from mung bean and adzuki bean sprouts enriched with probiotic - antioxidant properties and effect on the motility and survival of AGS human gastric carcinoma cells
artykuł [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Anna Herok , [AUT.] Katarzyna Piwowarczyk , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Patryk Ostanek , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Ireneusz Kapusta , [AUT.] Jarosław Czyż . MOLECULES 2020 T. 25 Nr 13 s. 2963
17. Leaves of white beetroot as a new source of antioxidant and anti-inflammatory compounds
artykuł [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Laura Dziki , [AUT.] Jakub Anisewicz , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Dariusz Dziki. Plants-Basel 2020 T. 9 Nr 8 s. 1-14, DOI: 10.3390/plants9080944
18. Temperature of hydration affects on the potential bioaccessibility of phenolics from the powdered beverages
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 17, 978-83-66392-65-6
19. Content and potential bioaccessibility of carotenoids from powdered beverages
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 18, 978-83-66392-65-6
20. Napoje sproszkowane bazujące na suszonych warzywach i owocach jako nowe produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 19, 978-83-66392-65-6
21. Wpływ dodatku liofilizowanych owoców na aktywność przeciwutleniającą sproszkowanych napojów warzywny
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 20, 978-83-66392-65-6

2019

22. Nutritional quality of fresh and stored legumes sprouts - Effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment
artykuł [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Anna Jakubczyk, [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Joanna Suliburska . FOOD CHEMISTRY 2019 T. 288 s. 325-332, DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.02.135
27. Kiełki soczewicy wzbogacone probiotykiem - potencjalna bioaktywność in vitro i in vivo
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Anna Jakubczyk. W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : Komunikaty, XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Łódź, 3-4 lipca 2019 / (red.) Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżelewicz, Łódź 2019 2019, 978-83-66287-13-6
28. Wpływ elicytacji kwasem jasmonowym i ekstraktem z drożdzy na zawartośc mkro- i makroelementóww lisciach lubczyku (Levisticum officinale Koch.)
inne publikacje [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Anna Jakubczyk, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska, [AUT.] Joanna Cichocka, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Pierwiastki - od środowiska do medycyny : XXII Naukowa Konferencja Magnezologiczna połączona z Panelem Studenckim. Lublin, 25 maja 2019 r., [Lublin 2019] 2019, s. 3
29. The biochemical response of Hordeum vulgare to binary mixtures of ZnO and CuO nanoparticles
inne publikacje [AUT. KOR.] I. Jośko , [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Book of abstract, special issue of Environmental and Experimental Botany (EEB), International Conference on Integrative Plant Physiology, Sitges, Spain 2019, Sitges, 2019 2019, s. 44
30. Zastosowanie aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Burm.f. w wybranych gałęziach przemysłu
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Justyna Bochnak . W: Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna : nowe nadzieje fitoterapii : monografia naukowa, Krosno ; Wrocław 2019 2019 s. 177-185, 978-83-64457-51-7
Elementów na stronie: