2024

2023

3. Unveiling of interactions between foliar-applied Cu nanoparticles and barley suffering from Cu deficiency.
artykuł [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Sylwia Pasieczna- Patkowska , [AUT.] Mohamed Sheteiwy , [AUT. KOR.] I. Jośko . ENVIRONMENTAL POLLUTION 2023 T. 320 s. 121044, DOI: 10.1016/j.envpol.2023.121044

2022

4. Wodny ekstrakt z oregano jako narzędzie przedłużające jakość pozbiorczą kiełków
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 83-84, 978-837562-380-2
5. Odpowiedź grochu siewnego ( Pisum sativumL.) na dolistne zastosowanie biostymulatorów: skład chemiczny i wartości odżywcze nasion.
inne publikacje [AUT. KOR.] Ewa Szpunar-Krok , [AUT.] Renata Pawlak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Anna Kocira . W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 95, 978-837562-380-2
6. Kiełki fasoli mung wzbogacone probiotycznymi bakteriami L. Plantarum 299V.
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Beata Drzewiecka . W: Vi Konferencja Naukowa z cyklu " Nauka i Praktyka-Rolnictwo różne spojrzenia." Chełm, 7-8 czerwca 2022, Chełm 2022 2022, s. 99, 978-837562-380-2
7. Polifenole w zapobieganiu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych
rozdział z monografii [AUT.] Gabriela Gutowska , [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 56-62, 978-83-7259-369-6, DOI: 10.24326/mon.2022.6

2021

9. Transcriptional and biochemical response of barley to co-exposure of metal-based nanoparticles
artykuł [AUT. KOR.] I. Jośko , [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Patryk Oleszczuk, [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Magdalena Kończak , [AUT.] Małgorzata Sikora . SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT 2021 T. 782 s. 146883, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2021.146883
11. Wpływ wodnych ekstraktów z otrębów pszennych na właściwości prozdrowotne oraz sensoryczne rozdrobnionej przechowywanej sałaty lodowej
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Urszula Złotek, [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 52
12. Wpływ ekstraktów z wybranych ziół na hamowanie brązowienia enzymatycznego i wzrostu endogennej mikrobioty w przechowywanych kiełkach fasoli mung
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater. W: Konferencja Naukowa pn. "Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności - wyzywaniem najbliższych lat", 17 czerwca 2021 r., Warszawa, Warszawa 2021 2021, 978-83-60312-94-0
13. Funkcjonalność kiełków soczewicy wzbogaconych L. plantarum 299v w modelu in vitro i in vivo
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Marta Molska , [AUT.] Julita Reguła , [AUT.] Piotr Jarocki. W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 49

2020

17. Potentially bioaccessible phenolics from mung bean and adzuki bean sprouts enriched with probiotic - antioxidant properties and effect on the motility and survival of AGS human gastric carcinoma cells
artykuł [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Anna Herok , [AUT.] Katarzyna Piwowarczyk , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Patryk Ostanek , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Ireneusz Kapusta , [AUT.] Jarosław Czyż . MOLECULES 2020 T. 25 Nr 13 s. 2963
18. Leaves of white beetroot as a new source of antioxidant and anti-inflammatory compounds
artykuł [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Laura Dziki , [AUT.] Jakub Anisewicz , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Dariusz Dziki. Plants-Basel 2020 T. 9 Nr 8 s. 1-14, DOI: 10.3390/plants9080944
19. Temperature of hydration affects on the potential bioaccessibility of phenolics from the powdered beverages
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 17, 978-83-66392-65-6
20. Content and potential bioaccessibility of carotenoids from powdered beverages
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 18, 978-83-66392-65-6
21. Napoje sproszkowane bazujące na suszonych warzywach i owocach jako nowe produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 19, 978-83-66392-65-6
22. Wpływ dodatku liofilizowanych owoców na aktywność przeciwutleniającą sproszkowanych napojów warzywny
inne publikacje [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 20, 978-83-66392-65-6

2019

23. Nutritional quality of fresh and stored legumes sprouts - Effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment
artykuł [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Anna Jakubczyk, [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Joanna Suliburska . FOOD CHEMISTRY 2019 T. 288 s. 325-332, DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.02.135
28. Kiełki soczewicy wzbogacone probiotykiem - potencjalna bioaktywność in vitro i in vivo
inne publikacje [AUT. KOR.] Michał Świeca, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Anna Jakubczyk. W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : Komunikaty, XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Łódź, 3-4 lipca 2019 / (red.) Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżelewicz, Łódź 2019 2019, 978-83-66287-13-6
29. Wpływ elicytacji kwasem jasmonowym i ekstraktem z drożdzy na zawartośc mkro- i makroelementóww lisciach lubczyku (Levisticum officinale Koch.)
inne publikacje [AUT.] Urszula Złotek, [AUT.] Anna Jakubczyk, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska, [AUT.] Joanna Cichocka, [AUT.] Małgorzata Sikora . W: Pierwiastki - od środowiska do medycyny : XXII Naukowa Konferencja Magnezologiczna połączona z Panelem Studenckim. Lublin, 25 maja 2019 r., [Lublin 2019] 2019, s. 3
30. The biochemical response of Hordeum vulgare to binary mixtures of ZnO and CuO nanoparticles
inne publikacje [AUT. KOR.] I. Jośko , [AUT.] M. Kusiak , [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT. KOR.] Michał Świeca. W: Book of abstract, special issue of Environmental and Experimental Botany (EEB), International Conference on Integrative Plant Physiology, Sitges, Spain 2019, Sitges, 2019 2019, s. 44
Elementów na stronie: