2023

1. Nitrogen fertilization and solvents as factors modifying the antioxidant and anticancer potential of Arnica montana L. flower head extracts
artykuł [AUT.] Danuta Sugier, [AUT. KOR.] Piotr Sugier , [AUT.] Joanna Jakubowicz-Gil , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Adrian Zając , [AUT.] Beata Król, [AUT.] Stanisław Chmiel , [AUT.] Magdalena Kończak , [AUT.] Mateusz Pięt , [AUT.] Roman Paduch . Plants-Basel 2023 T. 12 Nr 1 s. 142, DOI: 10.3390/plants12010142
2. Dandelion flowers as an additive to wheat bread: physical properties of dough and bread quality
artykuł [AUT.] Grażyna Cacak-Pietrzak , [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Alicja Sułek , [AUT.] Monika Wójcik, [AUT.] Anna Krajewska . Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 1 s. 477, DOI: 10.3390/app13010477
4. Testing the intensity of erosive wear of selected steels depending on the angle of incidence of the abrasive stream
rozdział z monografii [AUT.] Wojciech Tarasiuk , [AUT.] Tomasz Węgrzyn , [AUT.] Bożena Szczucka-Lasota , [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Mariusz Liszewski . , East Sarajevo, 2023 2023, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), DOI: 10.1109/INFOTEH57020.2023
5. Wheat bread enriched with black chokeberry (Aronia melanocarpa L.) Pomace: physicochemical properties and sensory evaluation
artykuł [AUT.] Grażyna Cacak-Pietrzak , [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Natalia Parol-Nadłonek , [AUT. KOR.] Stanisław Kalisz , [AUT.] Anna Krajewska , [AUT.] Sylwia Stępniewska . Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 12 s. 6936, DOI: 10.3390/app13126936
8. Otrzymywanie i charakterystyka sproszkowanych wytłoków gruszkowych
inne publikacje [AUT.] Anna Krajewska , [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Andrzej Krzykowski. W: XXIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa-"Postęp w Inżynierii Produkcji - Doniesienia Naukowe": Zamość 2023, Zamość 2023 2023, s. 16-16
9. Common wheat pasta enriched with ultrafine ground oat husk: physicochemical and sensory properties
artykuł [AUT. KOR.] Beata Biernacka, [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Renata Nowak , [AUT.] Wioleta Pietrzak . MOLECULES 2023 T. 28 Nr 20 s. 7197, DOI: 10.3390/molecules28207197

2022

10. Fiber preparation from micronized Oat by-products: antioxidant properties and interactions between bioactive compounds
artykuł [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Wojciech Tarasiuk , [AUT. KOR.] Renata Różyło. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 9 s. 2621, DOI: 10.3390/molecules27092621
11. Microencapsulated red powders from cornflower extract—spectral (FT-IR and FT-Raman) and antioxidant characteristics
artykuł [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT. KOR.] Monika Szymańska-Chargot , [AUT.] Artur Zdunek , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Dariusz Dziki. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 10 s. 3094, DOI: 10.3390/molecules27103094
13. Pasta enriched with dried and powdered leek: physicochemical properties and changes during cooking
artykuł [AUT. KOR.] Beata Biernacka, [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . MOLECULES 2022 T. 27 Nr 14 s. 4495, DOI: 10.3390/molecules27144495
14. Dried and powdered leaves of parsley as a functional additive to wheat bread
artykuł [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Waleed Hameed Hassoon , [AUT. KOR.] Beata Biernacka, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 15 s. 7930, DOI: 10.3390/app12157930
16. Shortbread cookies enriched with micronized oat husk: physicochemical and sensory properties
artykuł [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT. KOR.] Katarzyna Lisiecka, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Grażyna Cacak-Pietrzak , [AUT.] Anna Krajewska . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 24 s. 12512, DOI: 10.3390/app122412512
17. A new look at edible and medicinal mushrooms as a source of ergosterol and ergosterol peroxide - UHPLC-MS/MS analysis
artykuł [AUT.] Renata Nowak , [AUT.] Natalia Nowacka-Jechalke , [AUT.] Wioleta Pietrzak , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . FOOD CHEMISTRY 2022 T. 369 s. 130927, DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130927
18. LC-ESI-MS/MS polyphenolic profile and in vitro study of cosmetic potential of Aerva lanata (L.) Juss. herb extracts
artykuł [AUT.] Aleksandra Pieczykolan , [AUT.] Wioleta Pietrzak , [AUT.] Katarzyna Dos Santos Szewczyk , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Renata Nowak . MOLECULES 2022 T. 27 Nr 4 s. 1259, DOI: 10.3390/molecules27041259

2021

19. Acerola fruit as a natural antioxidant ingredient for gluten-free bread: An approach to improve bread quality
artykuł [AUT.] Hayat Bourekoua , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Mohammed N Zidoune , [AUT.] Dariusz Dziki. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL 2021 T. 27 Nr 1 s. 13-21, DOI: 10.1177/1082013220929152
21. Promising potential of crude polysaccharides from Sparassis crispa against colon cancer: An in vitro study
artykuł [AUT.] Natalia Nowacka-Jechalke , [AUT.] Renata Nowak , [AUT.] Marta Kinga Lemieszek , [AUT.] Wojciech Rzeski , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Nikola Szpakowska , [AUT.] Zbigniew Kaczyński . Nutrients 2021 T. 13 Nr 1 s. 161, DOI: 10.3390/nu13010161
22. Some dietary phenolic compounds can activate thyroid peroxidase and inhibit lipoxygenase-preliminary study in the model systems
artykuł [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Agnieszka A. Kaczor , [AUT.] Damian Bartuzi , [AUT.] Jacek Piłat , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2021 T. 22 Nr 10 s. 5108, DOI: 10.3390/ijms22105108
23. The fruits of sumac (Rhus coriaria L.) as a functional additive and salt replacement to wheat bread
artykuł [AUT.] Dariusz Dziki, [AUT.] Grażyna Cacak-Pietrzak , [AUT.] Waleed Hameed Hassoon , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Alicja Sułek , [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Danuta Sugier. LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 T. 136 s. 110346, DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110346
24. Spectroscopic, mineral, and antioxidant characteristics of blue colored powders prepared from cornflower aqueous extracts
artykuł [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT. KOR.] Monika Szymańska-Chargot , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Dariusz Dziki. FOOD CHEMISTRY 2021 T. 346 s. 128889, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128889
27. Antioxidant, anti-inflammatory, and anti-diabetic activity of phenolic acids fractions obtained from Aerva lanata (L.) Juss.
artykuł [AUT.] Aleksandra Pieczykolan , [AUT.] Wioleta Pietrzak , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , [AUT.] Renata Nowak . MOLECULES 2021 T. 26 Nr 12 s. 3486, DOI: 10.3390/molecules26123486
30. Porównanie jakości wybranych czerwonych win dostępnych na rynku i wina produkowanego w warunkach domowych
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki . W: IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauki przyrodnicze na rzecz człowieka i środowiska”. Abstrakty. Redakcja: Beata Bujalska, Konrad Skrzątek, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o., Lublin 2021 2021, s. 27-28, 978-83-66861-19-0
Elementów na stronie: