Wzrost częstości występowania chorób autoimmunizacyjnych skupia uwagę wielu badaczy. Podejmowane są próby określenia przyczyn tego zjawiska, opisania objawów choroby, leczenia i możliwości ich zapobiegania. Autoimmunizacja często dotyczy tarczycy, a jedną z opisanych chorób obejmujących ten gruczoł jest przewlekle autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto. Odpowiedni sposób żywienia może usprawniać pracę tarczycy i wspierać układ immunologiczny. Praca miała na celu wprowadzenie w tematykę choroby Hashimoto oraz opisanie składników żywieniowych, które powiązane są z tym schorzeniem i powinny być uwzględnione w dietoterapii. Wyszczególnione zostały składniki mineralne takie jak jod, selen, żelazo, cynk, miedź, witaminy A, C, E, D, goitrogeny oraz modele żywieniowe, jakimi są dieta śródziemnomorska i dieta bezglutenowa. Przedstawione zostały cele i zasady dietoterapii choroby Hashimoto. Stosowanie diety śródziemnomorskiej ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy oraz przewagę białka roślinnego nad zwierzęcym prawdopodobnie jest najkorzystniejszym modelem żywieniowym dla chorych. Nie ma wystarczających dowodów, aby zalecić eliminację glutenu z diety chorym na Hashimoto, z wyjątkiem osób, które mają zdiagnozowaną nietolerancję tego białka. Jednocześnie choroby autoimmunologiczne mają
tendencję do współwystępowania, dlatego u pacjentów z Hashimoto częściej obserwować można celiakię niż u zdrowej grupy. Współpraca z dietetykiem może przynieść chorym wiele korzyści.