W dzisiejszych czasach dzieci od najmłodszych lat mają kontakt z mass mediami. Smartfony, tablety i wszech-
obecne ekrany, dawniej nieobecne w dziecięcej codzienności – dziś są jej nieodłączną częścią. Obecnie
w krajach rozwiniętych aż 87% dzieci ma stały dostęp do Internetu, a czas spędzany online w ciągu doby
z roku na rok wydłuża się. Rodzice często nie zdają sobie jednak sprawy, jak duży wpływ na młodego od-
biorcę mają treści przekazywane przez media, które często przekazują sprzeczne komunikaty. Z jednej strony
prezentowane są reklamy wysoko przetworzonej i wysokokalorycznej żywności, której spożycie może
doprowadzić do rozwoju otyłości. Z drugiej natomiast – media kreują wzorzec szczupłej sylwetki jako obowią-
zującego kanonu wyglądu zewnętrznego. Dodatkowo nieustanna i wszechobecna w środkach masowego
przekazu zachęta do stosowania diet odchudzających prowadzi do braku satysfakcji ze swojego wyglądu, co
skutkuje zwiększającą się częstotliwością występowania wśród młodzieży takich zaburzeń odżywiania jak
anoreksja czy bulimia. A to właśnie w okresie dzieciństwa i wczesnej młodości kształtują się zwyczaje i nawyki
żywieniowe, tym samym określone zachowania zdrowotne dorosłego człowieka. Dlatego niezwykle ważne
jest, aby od najmłodszych lat dieta dzieci była prawidłowo zbilansowana, ponieważ jest ona niezbędna do pra-
widłowego rozwoju i wzrastania organizmu. Dodatkowo należy dbać o wykształcenie u dzieci i młodzieży
umiejętności adekwatnej do rzeczywistości samooceny masy ciała, ponieważ nieodpowiednie wzorce mogą
się utrwalić, skutkując nieprawidłowościami w żywieniu dorosłego człowieka. Celem pracy było przedsta-
wienie wpływu współczesnych mediów na rozwój otyłości i zaburzeń odżywiania, szczególnie anoreksji
i bulimii, wśród dzieci i młodzieży