Jabłka są cennym źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz metabolitów wtórnych. Tym samym mogą stanowić element zdrowej diety przeciwdziałając wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, cukrzycy typu II oraz niektórym nowotworom. Niestety, owoce te wykazują również właściwości alergenne: najczęściej w reakcji krzyżowej w wyniku pierwotnej alergii na pyłek brzozy. W pracy opisano 4 główne alergeny jabłka Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 i Mal d 4, z uwzględnieniem wpływu na ich ekspresję takich czynników jak: dojrzałość owoców w trakcie zbioru oraz warunki i czas przechowywania po zbiorze. Potencjał alergenny
jabłek w dużym stopniu zależy od zawartości związków fenolowych oraz aktywności oksydazy polifenolowej w owocach, co ma przełożenie na większe bezpieczeństwo spożywania owoców starszych odmian jabłoni. Słowa kluczowe: alergeny jabłek, alergia krzyżowa, związki fenolowe