Celem pracy było porównanie wartości energetycznej oraz zawartości węglowodanów i białka w jogurtach tradycyjnych i beztłuszczowych na podstawie informacji deklarowanych przez producentów oraz ich ocena konsumencka. Ocenę konsumencką przeprowadzono metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) w grupie 200 studentów UP w Lublinie. Analizowano 6 par produktów tej samej marki i tego samego smaku, w każdej z par znajdował się jogurt tradycyjny oraz beztłuszczowy. Nazwy oraz rodzaj produktów zostały zakodowane. Konsumenci otrzymali karty oceny, w których w skali 5-punktowej oceniły smak, zapach, barwę, konsystencję i wygląd ogólny badanych jogurtów. Analiza etykiet jogurtów wykazała, że pozbawienie jogurtu tłuszczu wiąże się z obniżeniem jego wartości kalorycznej oraz podwyższeniem zawartości białka ogólnego. Ocena organoleptyczna nie dała jednoznacznej odpowiedzi, które z produktów (tradycyjne czy beztłuszczowe) były oceniane lepiej, nieco wyższe noty ogólne otrzymały jednak częściej produkty tradycyjne.