Ocena preferencji i częstotliwości spożycia słonych przekąsek przez studentów lubelskich uczelni

Abstrakt

Celem pracy była ocena świadomości studentów na temat dziennej podaży soli oraz skutków jej spożywania w nadmiernej ilości, określenie ich preferencji smakowych, częstotliwości spożycia słonych przekąsek i przyczyn, dla których sięgają po takie artykuły spożywcze oraz oszacowanie ilości soli dostarczanej poprzez spożywanie słonych przekąsek. Badanie zostało przeprowadzone metodą ankietową (n=130, 18–27 lat). Wśród studentów najbardziej popularne były tradycyjne smaki słonych przekąsek – paprykowy, cebulowy i serowy. Studenci mają świadomość, że nadmiar soli nie wpływa korzystnie na organizm, jednak nie wszyscy potrafią wymienić negatywne skutki zdrowotne za tym idące. Istnieje wysokie ryzyko, że dobowa podaż soli ze słonych przekąsek spożywanych przez studentów przekracza zalecane normy. Wiąże się z tym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Prezentowane badanie pokazuje, że jest potrzeba edukacji żywieniowej, zwłaszcza poprzez media, z których młode osoby często korzystają.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67074-58-2
2022
Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch
49-62
Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak
witryna wydawcy
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-05-01
20
0
0
0