Występowanie i zagrożenia stwarzane przez Bacillus cereus w produktach mlecznych

Abstrakt

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty, kefiry, sery lub mleko modyfikowane są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych dla niemowląt i dorosłych, a przemysł mleczarski stale rozwija się na całym świecie. Pomimo tego przedwczesne psucie się mleka spowodowane skażeniem Bacillus cereus wciąż stanowi poważny problem i powoduje duże straty ekonomiczne. Ponadto bakterie tego rodzaju mogą biosyntetyzować szereg toksyn bakteryjnych, powodujących wymiotne i biegunkowe zatrucia pokarmowe u osób, które spożyły zanieczyszczoną żywność. Bakteria B. cereus jest wszechobecna w przyrodzie, dlatego może zanieczyszczać produkty mleczne na różne sposoby, począwszy od doju, warunków środowiska w gospodarstwie, aż do zakładu przetwórczego, transportu i dystrybucji. W dodatku samo przetwarzanie (pasteryzacja) mleka nie jest wystarczające, gdyż B. cereus ma możliwość wytwarzania przetrwalników odpornych na niekorzystne warunki środowiska, w tym wysoką temperaturę. Istnieje zatem potrzeba szybkiego wykrywania i oznaczania zarodników bezpośrednio w próbkach żywności.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67074-58-2
2022
Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch
7-23
Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak
witryna wydawcy
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-05-01
20
0
0
0