2023

2. Antioxidant polysaccharide/gelatin blend films loaded with curcumin - a comparative study
artykuł [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Magdalena Lis , [AUT.] Monika Basiura-Cembala . INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES 2023 T. 236 s. 123945, DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2023.123945

2022

3. Controlled release of water-soluble astaxanthin from carboxymethyl cellulose/gelatin and octenyl succinic anhydride starch/gelatin blend films
artykuł [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Magdalena Lis , [AUT.] Aneta Raszkowska-Kaczor , [AUT.] Emilia Drozłowska . FOOD HYDROCOLLOIDS 2022 T. 123 s. 107179, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2021.107179
4. Aktywne folie i powłoki jadalne o działaniu przeciwutleniającym
rozdział z monografii [AUT.] Dariusz Kowalczyk. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 207-227, 978-83-7259-353-5
6. A comprehensive study on gelatin‑ and whey protein isolate‑based edible films as carriers of fireweed (Epilobium angustifolium L.) extract
artykuł [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska, [AUT.] Tomasz Skrzypek, [AUT.] Monika Basiura-Cembala , [AUT.] Artur Bartkowiak , [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek. Food and Bioprocess Technology 2022 T. 15 Nr 11 s. 2547-2561, DOI: 10.1007/s11947-022-02898-x
7. Functional properties and storage stability of astaxanthin-loaded polysaccharide/gelatin blend films - a comparative study
artykuł [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Waldemar Kazimierczak . Polymers 2022 T. 14 Nr 19 s. 4001, DOI: 10.3390/polym14194001
8. Effect of potassium salts of iso- α -acids on physicochemical, antioxidant, and antibacterial properties of edible films based on gelatin, carboxymethyl cellulose and their blends
inne publikacje [AUT.] Monika Pytka, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska. W: Book of abstracts / Agriculture & Food 10th International Conference / 16-19 August 2022 Burgas, Bulgaria, [b. wyd.], Burgas 2022 2022, s. 32-33
9. Polysaccharide/chitosan lactate edible films as carries oj nisin: comparison of physicochemical, release, and antimicrobial, properties
inne publikacje [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Monika Karaś, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska. W: Book of abstracts / Agriculture & Food 10th International Conference / 16-19 August 2022 Burgas, Bulgaria, [b. wyd.], Burgas 2022 2022
10. Effect of potassium sorbate on the physicochemical, release, and antymicrobiological properties of edible films based on pullulan, gelatine and their blends
inne publikacje [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Monika Karaś. W: Book of abstracts / Agriculture & Food 10th International Conference / 16-19 August 2022 Burgas, Bulgaria, [b. wyd.], Burgas 2022 2022, s. s. 33-34
11. Porównanie jakości wybranych passat pomidorowych dostępnych na rynku krajowym
inne publikacje [AUT.] Kinga Konofał , [AUT.] Dariusz Kowalczyk. W: III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Środowisko – Roślina – Zwierzę – Produkt. Streszczenia., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 184, DOI: 10.24326/mon.2022.2
12. Porównanie jakości wybranych passat pomidorowych dostępnych na rynku krajowym
rozdział z monografii [AUT.] Kinga Konofał , [AUT.] Dariusz Kowalczyk. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 61-69, DOI: 10.24326/mon.2022.8

2021

13. Edible films based on gelatin, carboxymethyl cellulose, and their blends as carriers of potassium salts of iso-α-acids: Structural, physicochemical and antioxidant properties
artykuł [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT. KOR.] Urszula Szymanowska, [AUT.] Tomasz Skrzypek , [AUT.] Monika Basiura-Cembala , [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Martin Biendl . FOOD HYDROCOLLOIDS 2021 T. 115 s. 106574, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106574

2020

18. Release kinetics and antimicrobial properties of the potassium sorbate-loaded edible films made from pullulan, gelatin and their blends
artykuł [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Monika Kordowska-Wiater, [AUT.] Monika Karaś, [AUT.] Emil Zięba , [AUT.] Monika Mężyńska , [AUT.] Agnieszka Wiącek . FOOD HYDROCOLLOIDS 2020 T. 101 s. 105539, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.105539
19. The effect of potassium sorbate on the physicochemical properties of edible films based on pullulan, gelatin and their blends
artykuł [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Tomasz Skrzypek, [AUT.] Monika Basiura-Cembala , [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Monika Mężyńska . FOOD HYDROCOLLOIDS 2020 T. 105 s. 105837, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.105837
20. Polysaccharide/gelatin blend films as carriers of ascorbyl palmitate - A comparative study
artykuł [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Emilia Drozłowska . FOOD CHEMISTRY 2020 T. 333 s. 127465, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127465
23. The effect of sodium ascorbate on the mechanical and optical properties of gelatin films
inne publikacje [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 60, 978-83-66392-65-6
24. Wpływ askorbinianu sodu na właściwości mechaniczne i optyczne filmów żelatynowych
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy T. 10 s. 81-86, 978-83-66392-59-5

2019

27. Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - A comparative study
artykuł [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Emil Zięba , [AUT.] Waldemar Kazimierczak , [AUT.] Monika Mężyńska , [AUT.] Monika Basiura-Cembala , [AUT.] Agnieszka Wiącek . FOOD HYDROCOLLOIDS 2019 T. 96 s. 555-567, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.05.053
28. Zawartość likopenu i właściwości przeciwutleniające wybranych soków pomidorowych
rozdział z monografii [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek. W: Nauki przyrodnicze. Część III - Żywienie i żywność, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 75-80, 978-83-66392-35-9
29. Wpływ modyfikacji peroksydazą chrzanu nawłaściwości filmów jadalnych otrzymanych z białek grochu
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Justyna Bochniak , [AUT.] Barbara Baraniak. W: Biomedycyna i zagadnienia pokrewne. Tom 1 / red. Alicja DanielewskaBarbara Wrzyszcz, Lublin 2019 2019, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. T. 1 s. 196-205, 978-83-65932-69-3

2018

30. Wpływ modyfikacji peroksydazą chrzanu na właściwości filmów jadalnych otrzymanych z białek grochu
inne publikacje [AUT.] Katarzyna Niedźwiadek, [AUT.] Dariusz Kowalczyk, [AUT.] Barbara Baraniak. W: IV Konferencja Naukowa ENZYMOS. Enzymy w nauce i przemyśle : Abstrakty / red.: Barbara Wrzyszcz, Kamil Maciąg, Lublin 2018 2018, s. 39-40, 978-83-65272-92-8
Elementów na stronie: