2024

1. Nutritional value and technological parameters of milk from organic and conventional farms in Poland
artykuł [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Wójcik-Saganek , [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. Annals of Animal Science 2024 T. 24 Nr 3 s. 949-964, DOI: 10.2478/aoas-2024-0008

2023

4. Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 42, 978-83-926689-7-8
6. Behawior klaczy i źrebiąt sokólskich podczas doju
artykuł [AUT.] Grażyna Polak , [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Iwona Janczarek. WIADOMOŚCI ZOOTECHNICZNE 2023 T. 61 Nr 1-2 s. 3-13
9. Wykorzystanie SNP do oceny polimorfizmu białek mleka
inne publikacje [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Witold Chabuz, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Marta Gozdek , [AUT.] Agnieszka Nowosielska , [AUT.] Karolina Kasprzak-Filipek.

2022

11. Wpływ dodatku huminowo-mineralnego żywieniu krów na wartość odżywczą i właściwości koagulujące mleka
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT. KOR.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariusz Florek. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 68-69
12. Znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji żywności regionalnej
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 24-25
13. Walory prozdrowotne serów podpuszczkowych wytwarzanych w warunkach rzemieślniczych z mleka krów ras lokalnych
inne publikacje [AUT. KOR.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Witold Chabuz. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 52
14. Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżające nadwrażliwość pokarmową
rozdział z monografii [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT. KOR.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 7-53, 978-83-7259-353-5
15. Kształtowanie jakości produktów zwierzęcych
rozdział z monografii [AUT.] Joanna Barłowska. W: Karty z dziejów zootechniki polskiej : na 100-lecie (1922-2022) Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego imienia Michała Oczapowskiego. Cz. 3, Lata 1997-2022 / pod redakcją Zygmunta Litwińczuka, Zygmunta Reklewskiego, Joanny Płużańskiej., Szczecin 2022 2022, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie s. 217-227, 978-83-7663-347-3
16. Znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji żywności regionalnej
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 24-25
17. Wartość odżywcza mleka klaczy rasy sokólskiej w odniesieniu do polski koń szlachetny półkrwi
inne publikacje [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Grażyna Polak , [AUT.] Iwona Janczarek, [AUT.] Tomasz Próchniak. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 31

2021

21. Influence of selected factors on the quantity and quality of whey separated in the production of tvarog
inne publikacje [AUT. KOR.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: 1st International Conference Quality and Meganement Sciences, Poznań 13-15 September 2021, Poznań 2021 2021, s. 1 nlb
22. Wpływ wypasu na jakość mleka i wytwarzanych produktów
inne publikacje [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT. KOR.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska. W: 45 Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN: Żywność w strategii Zielonego Ładu. Materiały konferencyjne. Gdańsk 1-2 lipca 2021, Gdańsk 2021 2021, s. 70

2020

28. Tajemnice mleka
monografia [AUT.] Tadeusz Szulc , [AUT.] Joanna Barłowska. Wrocław 2020 2020, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 978-83-7717-344-2
Elementów na stronie: