2024

3. Quality and functional properties of bread containing the addition of probiotically fermented Cicer arietinum
artykuł [AUT. KOR.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Krzysztof Przygoński , [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Agata Blicharz-Kania. FOOD CHEMISTRY 2024 T. 448 s. 139117, DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.139117
4. Edible offal as a valuable source of nutrients in the diet—A review.
artykuł [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT. KOR.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Patryk Siczek . Nutrients 2024 T. 16 s. 1609, DOI: 10.3390/nu16111609
5. Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów.
artykuł [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Patryk Siczek . Przemysł Spożywczy 2024 T. 78 Nr 5 s. 148665, DOI: 10.15199/65.2024.5.6
6. Możliwości zagospodarowania produktów ubocznych do wzbogacenia pieczywa pszennego.
inne publikacje [AUT.] Wiktoria Dąbek , [AUT.] Paulina Łysakowska. W: XVI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2024: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju. Abstrakty,21-24 marca 2024 r. Redakcja / Paulina Pomajda, Kamil Maciąg, Lublin 2024 2024, s. 65, 978-83-67670-53-1
7. Wpływ wytłoków z nasion marchwi na cechy fizyczne pieczywa pszennego.
inne publikacje [AUT.] Michalina Kwiatkowska , [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Dorota Teterycz. W: XVI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2024: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju. Abstrakty,21-24 marca 2024 r. Redakcja / Paulina Pomajda, Kamil Maciąg, Lublin 2024 2024, s. 71, 978-83-67670-53-1
8. Wpływ zróżnicowanej obróbki termicznej na barwę, teksturę i zawartość związków bioaktywnych owocników pieczarki (Agaricus bisporus)
inne publikacje [AUT.] Piotr Stanikowski, [AUT.] Patryk Siczek , [AUT.] Waldemar Gustaw, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Wojciech Radzki. W: Trendy w przetwórstwie owoców, warzyw i grzybów. XIV Konferencja technologów przetwórstwa owoców i warzyw. red. A. Nawirska-Olszańska, GAJT Wydawnictwo 1991 s.c, Wrocław 2024 2024, s. 94-95, 978-83-66292-35-2
9. Technologia produkcji makaronów tłoczonych
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Aldona Sobota. W: Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę. Opracowanie podsumowujące projekt. Pod redakcją Moniki Michalak - Majewskiej, Lublin 2024 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 72-84, 978-83-7259-431-0, DOI: 10.24326/mon.2024.6
11. Analiza postaw konsumentów wobec stosowania zamienników mięsa w burgerach
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Kaszyca , [AUT.] Michalina Kwiatkowska , [AUT.] Magda Pastusiak , [AUT.] Mikołaj Ociesa , [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś. W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii. Tom 4. Pod redakcją Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Lublin 2024 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 4 s. 21-29, 978-83-7259-445-7

2023

16. The influence of tomato and pepper processing waste on bread quality
artykuł [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Paulina Łysakowska. Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 16 s. 9312, DOI: 10.3390/app13169312
17. Nutrition value of baked meat products fortified with lyophilized dragon fruit (Hylocereus undatus)
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka , [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. Foods 2023 T. 12 Nr 19 s. 3550, DOI: 10.3390/foods12193550
18. Comparative study of antioxidant, antiglycation and chemoprotective potential of beetroot juice powder formulations with functional carriers
artykuł [AUT.] Jessica Brzezowska , [AUT. KOR.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Wojciech Radzki, [AUT.] Igor Piotr Turkiewicz , [AUT.] Marta Ziaja-Sołtys , [AUT.] Anna Bogucka-Kocka , [AUT.] Aneta Wojdyło , [AUT.] Anna Michalska-Ciechanowska . Food Bioscience 2023 T. 55 s. 103049, DOI: 10.1016/j.fbio.2023.103049
19. Influence of legume-derived proteins with varying solubility on the direct expansion of corn starch during twin-screw extrusion processing
artykuł [AUT.] Brean Downs , [AUT. KOR.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Jana K. Richter , [AUT.] Tomasz Krajka , [AUT.] Marina Ikuse , [AUT.] Joshua B. Bernin , [AUT.] Girish M. Ganjyal . JOURNAL OF FOOD SCIENCE 2023 T. 88 Nr 10 s. 4169-4179, DOI: 10.1111/1750-3841.16730
20. Wpływ dodatku reishi (Ganoderma lucidum) na skład chemiczny, zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną makaronu
inne publikacje [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Ewa Bator . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 36, 978-83-962880-3-5
21. Wpływ dodatku wytłoków z owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides) na właściwości fizykochemiczne i jakość makaronów
inne publikacje [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT. KOR.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Justyna Libera, [AUT.] Angelika Plewik . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 49, 978-83-962880-3-5
22. Wytłoki z rokitnika jako komponent pieczywa pszennego o cechach funkcjonalnych
inne publikacje [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT. KOR.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Paulina Łysakowska, [AUT.] Agata Blicharz-Kania. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 58, 978-83-962880-3-5
23. Ocena możliwości wykorzystania błonnika jabłkowego do suplementacji makaronu
inne publikacje [AUT. KOR.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT. KOR.] Aldona Sobota, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Katarzyna Kozłowicz, [AUT.] Agnieszka Sagan. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 61, 978-83-962880-3-5
26. Warsztaty technologiczne
artykuł [AUT.] Monika Michalak-Majewska, [AUT.] Małgorzata Seroka . Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie 2023 T. 27 Nr 1 s. 18
29. The influence of vegetable processing waste from bell pepper and tomato on the baking characteristics of wheat flour and the quality of wheat bread
inne publikacje [AUT. KOR.] Piotr Zarzycki, [AUT.] Anna Wirkijowska, [AUT.] Dorota Teterycz, [AUT.] Agnieszka Nawrocka , [AUT.] Agata Blicharz-Kania, [AUT.] Paulina Łysakowska. W: 14th International Conference on Agrophysics, 11-13 September 2023, Lublin, Poland. Book of Abstracts, Polska Akademia Nauk, Lublin 2023 2023, s. 185, 978-83-89969-82-8
30. Wpływ dodatku liofilizowanego miąższu czerwonej pitaji (Hylocereus undatus) na stabilność barwy pieczeni wieprzowej
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Szymon Czerniak , [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu. Monografia pod redakcją naukową / Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej, Kraków 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 164-175, 978-83-953897-5-7
Elementów na stronie: