2024

1. An assessment of women’s knowledge of the menstrual cycle and the influence of diet and adherence to dietary patterns on the alleviation or exacerbation of menstrual distress
artykuł [AUT.] Anna Ciołek, [AUT. KOR.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Julianna Kostecka , [AUT.] Paulina Kawecka , [AUT.] Monika Popik-Samborska . Nutrients 2024 T. 16 Nr 1 s. 69, DOI: 10.3390/nu16010069
2. Sustainable nutrition and human health as part of sustainable development [Editorial]
inne publikacje [AUT. KOR.] Magdalena Gibas-Dorna , [AUT.] Wioletta Żukiewicz-Sobczak .
3. Polyphenols influence the development of endometrial cancer by modulating the gut microbiota
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT. KOR.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Piotr Olcha , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz-Rogowska, [AUT.] Łukasz Nowakowski , [AUT.] Andrzej Miturski , [AUT.] Krzysztof Gałczyński . Nutrients 2024 T. 16 Nr 5 s. 681, DOI: 10.3390/nu16050681

2023

4. Dose-related regulatory effect of raspberry polyphenolic extract on cecal microbiota activity, lipid metabolism and inflammation in rats fed a diet rich in saturated fats
artykuł [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Michał Sójka , [AUT.] Joanna Milala , [AUT.] Joanna Fotschiki , [AUT.] Wiesław Wiczkowski , [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz . Nutrients 2023 T. 15 Nr 2 s. 354, DOI: 10.3390/nu15020354
5. The effect of copper nanoparticles and a different source of dietary fibre in the diet on the integrity of the small intestine in the rat
artykuł [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Aleksandra Marzec, [AUT.] Przemysław Sołek , [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT.] Piotr Listos, [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz . Nutrients 2023 T. 15 Nr 7 s. 1588, DOI: 10.3390/nu15071588
6. Parental nutritional knowledge and type of diet as the key factors influencing the safety of vegetarian diets for children aged 12-36 months
artykuł [AUT. KOR.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Julianna Kostecka , [AUT.] Izabella Jackowska, [AUT.] Katarzyna Iłowiecka . Nutrients 2023 T. 15 Nr 10 s. 2244, DOI: 10.3390/nu15102244
7. Effect of inhibiting butyrylcholinesterase activity using fractionated coffee extracts digested in vitro in gastrointestinal tract: docking simulation and calorimetric and studies
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT. KOR.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Horacio Perez-Sanchez , [AUT.] Miguel Carmena-Bargueño , [AUT.] Bożena Sosnowska, [AUT.] Grażyna Budryn . Nutrients 2023 T. 15 Nr 10 s. 2366, DOI: 10.3390/nu15102366
10. Effect of chromium nanoparticles and switching from a high-fat to a low-fat diet on the cecal microenvironment in obese rats
artykuł [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Grażyna Grzelak-Błaszczyk , [AUT.] Kamil Myszczyński , [AUT.] Magdalena Krauze, [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz . Nutrients 2023 T. 15 Nr 14 s. 3118, DOI: 10.3390/nu15143118
11. The interaction of dietary pectin, inulin, and psyllium with copper nanoparticle induced changes to the cardiovascular system
artykuł [AUT. KOR.] Michał Majewski , [AUT.] Leszsek Gromadziński , [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz . Nutrients 2023 T. 15 Nr 16 s. 3557, DOI: 10.3390/nu15163557
12. Novel α-glucosidase inhibitory peptides identified in silico from dry-cured pork loins with probiotics through peptidomic and molecular docking analysis
artykuł [AUT. KOR.] Paulina Kęska, [AUT.] Joanna Stadnik, [AUT.] Aleksandra Łupawka , [AUT.] Agata Michalska . Nutrients 2023 T. 15 Nr 16 s. 3539, DOI: 10.3390/nu15163539
13. The effects of dietary chromium supplementation along with discontinuing a high-fat diet on the microbial enzymatic activity and the production of SCFAs in the faeces of rats
artykuł [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz , [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Joanna Fotschiki , [AUT.] Dorota Napiórkowska , [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Grażyna Grzelak-Błaszczyk , [AUT.] Magdalena Krauze, [AUT.] Bartosz Fotschki . Nutrients 2023 T. 15 Nr 18 s. 3962, DOI: 10.3390/nu15183962
14. Analysis of the diet quality and nutritional state of children, youth, and young adults with Prader-Willi syndrome: A Polish multiple case study
artykuł [AUT.] Michał Skrzypek , [AUT.] Katarzyna Kowal , [AUT. KOR.] Paweł Glibowski, [AUT.] Grzegorz Dzida , [AUT.] Karolina Nowosad, [AUT.] Renata Krzyszycha , [AUT.] Kludia Soczyńska , [AUT.] Olga Przybysz . Nutrients 2023 T. 15 Nr 17 s. 3811, DOI: 10.3390/nu15173811

2022

17. Dietary alpha-ketoglutarate partially abolishes adverse changes in the small intestine after gastric bypass surgery in a rat model
artykuł [AUT.] Paulina Iwaniak , [AUT.] Ewa Tomaszewska, [AUT.] Siemowit Muszyński, [AUT.] Marta Marszałek-Grabska , [AUT.] Stefan G. Pierzynowski , [AUT. KOR.] Piotr Dobrowolski . Nutrients 2022 T. 14 Nr 10 s. 2062, DOI: 10.3390/nu14102062
19. An evaluation of nutritional status and problems with dietary compliance in polish patients with celiac disease
artykuł [AUT. KOR.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Joanna Kostecka-Jarecka , [AUT.] Katarzyna Iłowiecka , [AUT.] Julianna Kostecka . Nutrients 2022 T. 14 Nr 13 s. 2581, DOI: 10.3390/nu14132581
20. Honeys as possible sources of cholinesterase inhibitors
artykuł [AUT. KOR.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT. KOR.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa . Nutrients 2022 T. 14 Nr 14 s. 2969, DOI: 10.3390/nu14142969
21. Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT. KOR.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] Klaudia Gustaw. Nutrients 2022 T. 14 Nr 17 s. 3503, DOI: 10.3390/nu14173503
22. Dietary effects of chromium picolinate and chromium nanoparticles in wistar rats fed with a high-fat, low-fiber diet: the role of fat normalization
artykuł [AUT. KOR.] Michał Majewski , [AUT.] Leszsek Gromadziński , [AUT.] Ewelina Cholewińska, [AUT.] Katarzyna Ognik, [AUT.] Bartosz Fotschki , [AUT. KOR.] Jerzy Juśkiewicz . Nutrients 2022 T. 14 Nr 23 s. 5138, DOI: 10.3390/nu14235138
23. The impact of common acne on the well-being of young people aged 15-35 years and the influence of nutrition knowledge and diet on acne development
artykuł [AUT. KOR.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Julianna Kostecka , [AUT.] Ola Szwed-Gułaga , [AUT.] Izabella Jackowska, [AUT.] Joanna Kostecka-Jarecka . Nutrients 2022 T. 14 Nr 24 s. 5293, DOI: 10.3390/nu14245293

2021

25. Promising potential of crude polysaccharides from Sparassis crispa against colon cancer: An in vitro study
artykuł [AUT.] Natalia Nowacka-Jechalke , [AUT.] Renata Nowak , [AUT.] Marta Kinga Lemieszek , [AUT.] Wojciech Rzeski , [AUT.] Urszula Gawlik, [AUT.] Nikola Szpakowska , [AUT.] Zbigniew Kaczyński . Nutrients 2021 T. 13 Nr 1 s. 161, DOI: 10.3390/nu13010161
26. Consumption preferences of pulses in the diet of polish people: motives and barriers to replace animal protein with vegetable protein
artykuł [AUT.] Magdalena Śmiglak-Krajewska , [AUT.] Julia Wojciechowska-Solis. Nutrients 2021 T. 13 Nr 2 s. 1-16, DOI: 10.3390/nu13020454
28. Sustainability of a multi-component education program (ABC of Healthy Eating) after three months and nine months: The socioeconomic context in improving nutrition knowledge in polish teenagers
artykuł [AUT.] Lidia Wadolowska , [AUT. KOR.] Małgorzata Kostecka, [AUT.] Joanna Kowalkowska , [AUT.] Marta Jeruszka-Bielak , [AUT.] Marzena Tomaszewska , [AUT.] Anna Danielewicz , [AUT.] Jadwiga Hamulka . Nutrients 2021 T. 13 Nr 5 s. 1661, DOI: 10.3390/nu13051661
29. The long-term dietitian and psychological support of obese patients who have reduced their weight allows them to maintain the effects
artykuł [AUT.] Katarzyna Iłowiecka , [AUT. KOR.] Paweł Glibowski, [AUT.] Michał Skrzypek , [AUT.] Wojciech Styk . Nutrients 2021 T. 13 Nr 6 s. 2020, DOI: 10.3390/nu13062020
30. Ghee Butter from Bovine Colostrum Reduces Inflammation in the Mouse Model of Acute Pancreatitis with Potential Involvement of Free Fatty Acid Receptors
artykuł [AUT.] Aleksandra Tarasiuk , [AUT.] Marcin Talar , [AUT.] Kamila Bulak, [AUT. KOR.] Jakub Fichna . Nutrients 2021 T. 13 Nr 9 s. 3271, DOI: 10.3390/nu13093271
Elementów na stronie: