Alternatywne metody przedłużania trwałości żywności niskoprzetworzonej (Alternative methods for extending the shelf-life of minimally processed food)

Abstrakt

W ostatnich latach obserwuje się tendencję wzrostową na rynku owocowo- -warzywnym, zwłaszcza w sektorze niskoprzetworzonych produktów spożyw- czych gotowych do bezpośredniego spożycia. Konsumenci w trosce o swoje zdrowie zwracają dużą uwagę na skład produktów spożywczych i świadomie eliminują ze swojej diety artykuły utrwalane syntetycznymi konserwantami. Producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, poszukują alternatywnych metod przedłużania trwałości tej grupy produktów. W niniej- szej pracy dokonano przeglądu nowoczesnych sposobów utrwalania żywności.

Autorzy

artykuł
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY. FERMENTATION, FRUITS AND VEGETABLE INDUSTRY
Polski
2024
2
38-41
20
0
0
0