Monitoring hałasu w kurniku (Noise monitoring in the hen house)

Abstrakt

Celem pracy było monitorowanie poziomu hałasu w kurniku. Badania przeprowa-dzono w trakcie codziennych czynności wykonywanych przy obsłudze ptaków. Analiza otrzyma-nych wyników pozwoliła na określenie narażenia ptaków oraz pracowników na hałas w trakcie normalnego dnia pracy. Najwyższy poziom hałasu w kurniku, określony jako równoważny poziom dźwięku, wynosił 81,9 dB. Natomiast ekspozycję pracownika na hałas określono na poziomie78,8 dB. Wielkość ta nie przekracza dopuszczalnego poziomu określonego jako 85 dB.

Autorzy

Katarzyna Karpińska
Katarzyna Karpińska
Sebastian Jaguszewski
Sebastian Jaguszewski
Żebracka Anna
Żebracka Anna
Małgorzata Targońska-Karasek
Małgorzata Targońska-Karasek
artykuł
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy
Polski
2024
40
1
35-41
otwarte czasopismo
CC BY 4.0 Uznanie autorstwa 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2024-06-10
20
0
0
0