Wpływ kształtu reaktora i parametrów ekstrakcji podkrytycznej na jakość ekstraktów otrzymanych z kory dębu (Quercus robur L.) (The effect of reactor design and water extraction parameters under subcritical conditions on the quality of extracts from oak bark (Quercus robur L.))

Abstrakt

Zaprojektowano ekstraktor (40 L) do pozyskiwania polifenoli i flawonoidów z kory dębu (Quercus robur L.) za pomocą wody w warunkach podkrytycznych. Aktywność antyoksydacyjną oceniano metodą zmiatania rodnika 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylowego DPPH. Do analizy ekstraktów wykorzystano spektrofotometrię UV-Vis. Stwierdzono istotną korelację między temperaturą procesu a jakością ekstraktu. Zarówno całkowita zawartość polifenoli i flawonoidów, jak i aktywność antyoksydacyjna wzrastały wraz ze wzrostem temp. odpowiednio do 117,2°C, 116,5°C i 123,2°C. Dalszy wzrost temperatury powodował pogorszenie jakości ekstraktu. Doświadczenia prowadzono wg planu Boksa i Behnkena.

Autorzy

Piotr Kamiński
Piotr Kamiński
Katarzyna Tyśkiewicz
Katarzyna Tyśkiewicz
Zygmunt Fekner
Zygmunt Fekner
Marcin Gruba
Marcin Gruba
artykuł
PRZEMYSL CHEMICZNY
Polski
2024
103
6
695-710
inne
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
70
0,3
0
0