Rola swoistych substancji owoców i warzyw w żywieniu zwierząt gospodarskich

Abstrakt

Efektem rozwijającego się przemysłu rolniczego jest wzrost masowej produkcji owoców i warzyw gene- rującej duże ilości roślinnych produktów ubocznych odpadów. Pozostałości procesów przetwarzania surowców roślinnych (zwłaszcza skórki) mogą stanowić odgrywać istotną rolę w uzupełnianiu dziennego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt gospodarskich. Zawarte w nich swoiste substancje tzw. wtórne (tj. m.in. alkaloidy, olejki eteryczne, garbnik, kwas asparginowy, polifenole), będące najczęściej końcowymi produktami przemiany materii, wykazują specyficzne działanie na organizm zwierząt. Działają one korzystnie w zakresie poprawy statusu zdrowotnego zwierząt poprzez m.in.: wzmocnienie mechanizmów obronnych poprzez potencjalne działanie immunostymulające, działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, co odzwierciedla się także w opty- malizacji efektywności produkcji. Dobór odpowiednich rodzajów i ilości produktów ubocznych przemysłu owocowo-warzywnego może stać się istotną strategią żywieniową umożliwiającą poprawę statusu zdro- wotnego zwierząt gospodarskich oraz poprawę dietetyczną i odżywczą, pozyskiwanej od nich, żywności pochodzenia zwierzęcego. Celem pracy jest przedstawienie najnowszych doniesień naukowych dotyczących możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu owocowo- -warzywnego, w zakresie oddziaływania zawartych w nich swoistych substancji, w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67881-21-0
2023
Wyzwania i innowacje w naukach weterynaryjnych – od żywienia zwierząt do badań behawioralnych. Redakcja /Kamil Maciąg Alicja Danielewska
73-84
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2023-09-01
20
0
0
0