Ciecierzyca pospolita - warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety (Chickpea - a vegetable recommended to be introduced into one’s diet)

Abstrakt

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to warzywo strączkowe należące do rodziny bobowate (Fabaceae). Nazywana jest inaczej grochem włoskim, białym grochem lub pospolicie cieciorką. Jej nasiona zawierają między innymi białko, błonnik, witaminę B, potas, żelazo, fosfor, tryptofan biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiadającego za zasypianie i regulującego nasz nastrój. Roślinę tę powinny spożywać osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Zawiera także błonnik, regulujący przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny, hamujący nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, polecana jest zwłaszcza diabetykom.

Autorzy

Ismet Yildrim
Ismet Yildrim
artykuł
Aura
Polski
2024
5
10-11
5
0
0
0