Współczesny konsument otwarty jest na poznawanie regionów, w tym potraw
i produktów dla nich charakterystycznych, zarówno w skali lokalnej, krajowej, jak i świata.
Aktualne potrzeby rynku wspiera polityka jakości w Unii Europejskiej, w celu promowania
ich unikalnych cech związanych z pochodzeniem geograficznym oraz tradycyjną wiedzą
specjalistyczną. Wiele rodzimych ras zwierząt jest zagrożona wyginięciem. Rasy lokalne
zachowały wiele pierwotnych kombinacji genowych, przez co wykazują lepszą zdrowotność
i płodność, a pozyskiwane od nich surowce charakteryzują się wysoką jakością. Rasy te
uzyskują jednak z reguły niższą produkcyjność, co wpływa na niższą efektywność
ekonomiczną ich chowu. Jedną z form podniesienia rentowności utrzymania rodzimych ras
jest rejestrowanie pozyskanych surowców lub produktów pochodzących od tych zwierząt na
europejskiej liście środków spożywczych związanych z pochodzeniem geograficznym.
Opisane systemy chowu lokalnych ras zwierząt gospodarskich i produktów żywnościowych
z nimi związanych, dla których opracowano standardy utrzymania i żywienia zwierząt,
przetwórstwa, certyfikacji i dystrybucji z jednoczesną dbałością o ich identyfikowalność
wskazują, że jest to dobra strategia w kierunku zwiększenia rentowności ich utrzymania,
a w konsekwencji ochrony tych ras przed wyginięciem.