Wiedza pracowników i właścicieli restauracji w zakresie wdrożenia i funkcjonowania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jej determinanty

Abstrakt

Wprowadzenie. W Polsce coraz więcej osób korzysta z usług gastronomicznych. Tylko postępowanie zgodne z obowiązującymi wymaganiami, odpowiednia higiena i stosowanie systemów zapewnienia bez- pieczeństwa gwarantuje przygotowanie posiłków o odpowiedniej jakości zdrowotnej. Celem pracy była ocena wiedzy i działań pracowników różnych szczebli oraz doświadczenia zawodowego zatrudnionych w restauracjach w zakresie podstawowych zagadnień dotyczących zasad GHP, GMP i systemu HACCP oraz ich wdrożenia i stosowania. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety. Badania przepro- wadzono w 2022 r. wśród pracowników i właścicieli 20 restauracji na terenie województwa lubelskiego. Zbadano korelacje pomiędzy stażem pracy i stanowiskiem w restauracji a badanymi zmiennymi oraz przy pomocy jednoczynnikowej analizy wariancji ANOVA istotność różnic opinii pracowników i właścicieli restauracji. Wyniki i wnioski. Wiedzę pracowników na temat zasad, wdrażania i funkcjonowania systemów za- pewnienia bezpieczeństwa żywności w badanych restauracjach można ocenić jako będącą na średnim poziomie. Stanowisko badanych było istotnie współzależne z oceną wiedzy na temat systemów zapewnie- nia bezpieczeństwa żywności, przeprowadzenia szkoleń dotyczących systemu HACCP oraz opinią, że gdyby system HACCP nie był wdrożony, to nic by się nie zmieniło. Postrzeganie systemu HACCP przez grupy pracowników o stażu pracy do 5 lat było istotnie różne w porównaniu z pracownikami z dłuższym stażem. Badani wyrażali opinię, że wdrożenie w zakładzie systemu HACCP zagwarantuje bezpieczeństwo żywności (67 %) i wysoką jakość produktów (53 %).

Autorzy

artykuł
ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość
Polski
2023
30
24
226-244
otwarte czasopismo
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
200
0
0
0