Badania epidemiologiczne wskazują na globalny wzrost częstości występowania alergii
pokarmowej na całym świecie, a manifestacje alergii pokarmowej pojawiają się coraz częściej.
Szczególnie, wśród dzieci uczulenia są powszechne i przysparzają problemów rodzicom, ponieważ
dieta eliminacyjna niesie ze sobą wyzwanie, zwłaszcza wśród opiekunów niezaznajomionych
z tematem. Dlatego warto poznać mechanizmy, które zmniejszą ryzyko wystąpienia alergii u dzieci,
zwłaszcza jeśli rodzice lub najbliższa rodzina są alergikami.. Wprowadzone zmiany środowiskowe
i żywieniowe przyczyniły się do częstszego występowania alergii na pokarmy, co spowodowało
pojawienie się nowych zespołów alergii pokarmowej w ostatnich latach. Wykazano, że tzw.
programowanie metaboliczne obejmuje już okres ciąży, a zaburzenia mikrobiomu matki na tym etapie
mogą już predysponować do przejawienia nadwrażliwości pokarmowych u dzieci. Jednakże
probiotykoterapia kobiet w ciąży może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka obecności egzemy
u potomstwa. Z kolei do wystąpienia dysbiozyu noworodka przyczynia się wiele czynników między
innymi poród poprzez cesarskie cięcie, karmienie mlekiem modyfikowanym, rzadki kontakt dziecka
ze zwierzętami. Nie mniej dieta również ma kluczowe znaczenie, szczególnie ważne jest zwrócenie
uwagi na pokarmy zazwyczaj alergizujące jak jajka czy mleko, których wprowadzenie
w odpowiednim czasie jest istotne.