Czynniki predysponujące do wystąpienia alergii u dzieci (Predisposing factors for allergies in children)

Abstrakt

Badania epidemiologiczne wskazują na globalny wzrost częstości występowania alergii pokarmowej na całym świecie, a manifestacje alergii pokarmowej pojawiają się coraz częściej. Szczególnie, wśród dzieci uczulenia są powszechne i przysparzają problemów rodzicom, ponieważ dieta eliminacyjna niesie ze sobą wyzwanie, zwłaszcza wśród opiekunów niezaznajomionych z tematem. Dlatego warto poznać mechanizmy, które zmniejszą ryzyko wystąpienia alergii u dzieci, zwłaszcza jeśli rodzice lub najbliższa rodzina są alergikami.. Wprowadzone zmiany środowiskowe i żywieniowe przyczyniły się do częstszego występowania alergii na pokarmy, co spowodowało pojawienie się nowych zespołów alergii pokarmowej w ostatnich latach. Wykazano, że tzw. programowanie metaboliczne obejmuje już okres ciąży, a zaburzenia mikrobiomu matki na tym etapie mogą już predysponować do przejawienia nadwrażliwości pokarmowych u dzieci. Jednakże probiotykoterapia kobiet w ciąży może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka obecności egzemy u potomstwa. Z kolei do wystąpienia dysbiozyu noworodka przyczynia się wiele czynników między innymi poród poprzez cesarskie cięcie, karmienie mlekiem modyfikowanym, rzadki kontakt dziecka ze zwierzętami. Nie mniej dieta również ma kluczowe znaczenie, szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na pokarmy zazwyczaj alergizujące jak jajka czy mleko, których wprowadzenie w odpowiednim czasie jest istotne.

Autorzy

Gutowska Gabriela
Gutowska Gabriela
Kostecka Julianna
Kostecka Julianna
rozdział z monografii
Polski
978-83-66743-93-9
2023
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce : Nauki medyczne i nauki o zdrowiu Część I / pod red. dr Jędrzeja Nyćkowiaka, dr hab. Jacka Leśnego, prof. UPWR
25-29
Młodzi Naukowcy
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
5
0
0
0