Dietoterapia u osób chorujących na atopowe zapalenie skóry (AZS) jest waż-
nym elementem leczenia choroby, stąd też celem niniejszej pracy była ocena skuteczności
interwencji żywieniowej w zmniejszeniu objawów AZS. Rezultaty trzymiesięcznej współpra-
cy z trzema pacjentkami chorującymi na AZS opisano w niniejszej pracy. U każdej z nich
wprowadzono modyfikacje żywieniowe oraz niezbędną suplementację, a następnie weryfiko-
wano subiektywne odczucia pacjentek oceniając powstawanie zmian skórnych, zadowolenie
z życia oraz zmniejszenie dolegliwości współistniejących. Przebieg zmian monitorowano na co-
miesięcznych wizytach w poradni dietetycznej, wykorzystując m.in. skalę SCORAD. Okazało
się, że interwencja żywieniowa wpłynęła na zmniejszenie typowych objawów choroby, takich
jak: świąd, suchość skóry oraz lichenizację, a także na poprawę jakości snu i zmniejszenie pro-
blemów ze strony przewodu pokarmowego.