Bakterie Gram-ujemne z rodziny Enterobacteriaceae mogą powodować poważne schorzenia ludzi i zwierząt, a wzrost stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt przyczynia się do wzrostu lekooporności. Bakteriocyny mają działanie hamujące lub
zabójcze dla szczepów blisko spokrewnionych. Ta właściwość sprawia, że wzrosło zainteresowanie bakteriocynami, jako alternatywnymi substancjami dla antybiotyków. Bakterie Gram-ujemne tworzą dwa rodzaje bakteriocyn: kolicyny i mikrocyny. Kolicyny to
białka o masie cząsteczkowej wynoszącej 30-80 kDa, natomiast mikrocyny są o wiele
mniejszymi białkami, ich masa cząsteczkowa wynosi poniżej 10 kDa. Bakteriocyny
wykazują liczne działania cytotoksyczne, a do komórek docelowych dostają się przez
pory i kanały w błonie bakterii. Celem doświadczenia było sprawdzenie działania bakteriobójczego bakteriocyn bakterii Gram-ujemnych wyizolowane ze zwierząt: psów i kotów. W badaniach określono wysoką zdolność bakteriobójczą szczepów Escherichia coli
1P i Klebsiella oxytoca Fec 17K. Pozostałe szczepy miały wartość hamującą zbliżoną do
szczepu kontrolnego Escherichia coli ATCC 25922