Stres jest naturalną reakcją obronną organizmu na negatywne bodźce zewnętrzne. Świnie domowe są gatunkiem szczególnie narażonym na różnego rodzaju czynniki stresogenne w trakcie ich życia, co wynika przede wszystkim z budowy anatomicznej (np. stosunkowo małe serce) oraz uwarunkowań fizjologicznych (np. powolna dezaktywacja kortyzolu). Prowadzi to do szeregu niekorzystnych zjawisk w zakresie funkcjonowania organizmu oraz jego produkcyjności. Celem pracy było określenie głównych czynników stresogennych działających na świnie oraz możliwości zapobiegania im. W chowie i hodowli świń występuje stres okołoodsadzeniowy, okołoporodowy, okołoubojowy oraz stres cieplny. Prowadzą one do obniżenia odporności zwierząt, pogorszenia dobrostanu oraz strat produkcyjnych przejawiających się spadkiem wskaźników
użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej, w tym pogorszenia jakości wieprzowiny. Jednym ze sposobów wyeliminowania czynników stresogennych jest optymalizacja warunków zoohigienicznych, mikroklimatycznych i żywieniowych