Obecnie w Polsce utrzymywane są następujące krajowe rasy świń: wielka biała polska (wbp), polska biała zwisłoucha (pbz), puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra. Wykazują one szereg specyficznych i bardzo korzystnych cech oraz są przystosowane do miejscowych warunków środowiskowych. Wzrastające zapotrzebowanie na wieprzowinę o wysokiej jakości odżywczej, konsumpcyjnej i etycznej skłania do zwiększenia udziału krajowych ras świń w produkcji wieprzowiny w Polsce. Celem pracy była analiza aktualnych zagrożeń w hodowli krajowych ras świń oraz możliwości przeciwdziałania im. Z analizy danych wynika, że liczebność populacji krajowych ras świń od kilkunastu lat ulega zmniejszaniu. Spowodowane jest to głownie stale wzrastającym importem prosiąt do tuczu oraz mięsa wieprzowego. Ponadto negatywnie na produkcję
wpływa coraz częściej praktykowany w gospodarstwach tucz nakładczy oraz użytkowanie świń hybrydowych. Mając na względzie wysoką jakość mięsa świń ras krajowych, zasadne jest podjęcie takich działań jak dopłaty dla hodowców i producentów tych ras, promocja wieprzowiny i mięsa pozyskanego z ras krajowych oraz promocja systemu produkcji krajowej wieprzowiny w gospodarstwach rodzinnych z uwzględnieniem wysokiej jakości etycznej produktu. Słowa kluczowe: świnie, rasy krajowe, pogłowie, hodowla, wielka biała polska (wbp), polska biała zwisłoucha (pbz), puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra