Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku 3-6 lat w ujęciu alergii pokarmowych.

Abstrakt

Optymalna dieta, pokrywająca całkowite zapotrzebowanie na energię i niezbędne składniki pokarmowe, to jeden z najważniejszych czynników wpływających na prawidłowy rozwój psychofizyczny dziecka. W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy zwrócić szczególną uwagę na źródło pełnowartościowego białka i niezbędnych składników pokarmowych (takich jak wapń, żelazo i witaminy) jakim jest mleko i jego przetwory. Dlatego też celem tej pracy było uzyskanie i analiza informacji na temat spożycia produktów nabiałowych przez dzieci w przedziale wiekowym od 3 do 6 lat. Badania zostały przeprowadzone metodą ankietową, a udział w nich wzięło 38 rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Pytania dotyczyły m.in. płci, wieku i wymiarów antropometrycznych dzieci, jak również częstości, ilości i upodobań związanych ze spożywaniem mleka i jego przetworów. Na podstawie uzyskanych odpowiedzi stwierdzono, iż 88% badanych dzieci w wieku przedszkolnym otrzymywała nabiał zgodnie z dziennymi zaleceniami, a większość z nich po konsumpcji nie wykazywała żadnych objawów nietolerancji. Najchętniej spożywanym przez dzieci produktem było mleko oraz serki homogenizowane, natomiast najmniej lubiane przez dzieci były sery twarogowe. Ponadto zdecydowana większość rodziców (84%) posiadała wiedzę na temat wpływu spożywania produktów nabiałowych przez dzieci na ich prawidłowy rozwój psychofizyczny

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-49-4
2022
Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk
30-42
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-09-10
20
0
0
0