Zaburzenia odżywiania stały się dużym zagrożeniem w XXI wieku. Wyidealizowane sylwetki rozpowszechniane w mediach mogą stwarzać presję aby dopasować się do wymagań społeczeństwa. Celem pracy było omówienie zjawiska anoreksji, jej przyczyn, objawów, skutków, a także przedstawienie dietoterapii osoby chorej. Istnieje wiele czynników prowadzących do rozwoju anoreksji. Występujące problemy z kontaktami w grupie społecznej i nadmierny perfekcjonizm mogą być jednymi z czynników powodujących zaburzenie odżywiania jakim jest anoreksja psychiczna. Niebagatelną rolę w jej rozwoju odgrywa rodzina chorego. Niewłaściwe relacje w rodzinie, przejawianie nadmiernej troski może już w dzieciństwie zwiększać
predyspozycję do zachorowania. Początkowo choroba rozpoczyna się bardzo niewinnie, osoba zmienia swój sposób odżywiania w sposób nagły i oznajmia, że rozpoczyna proces odchudzania, często dochodzi do ukrywania jedzenia, stosowania aktywności fizycznej ponad możliwości organizmu, a także prowokowania wymiotów. Warto zwiększać świadomość społeczeństwa na ten temat aby umieć zauważać niepokojące symptomy i zaproponować pomoc. Anoreksja niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji zdrowotnych zarówno na podłożu fizycznym, jak i psychicznym, a także może prowadzić do śmierci. Odpowiednia
dietoterapia i współpraca z psychologiem pozwala na sukcesywne wyjście z choroby. Słowa kluczowe: anoreksja, jadłowstręt psychiczny, zaburzenia odżywiania