Prawidłowe odżywianie studentów ściśle koreluje z kondycją zdrowotną i wpływa na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednio zbilansowana dieta oraz codzienna aktywność fizyczna są gwarantem utrzymania prawidłowej masy ciała oraz funkcji kognitywnych umysłu. Odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne gwarantuje prawidłowość przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Oprócz niekorzystnego działania na organizm, obserwuje się również zanik tradycyjnych dań kuchni polskiej. Wpływ na organizm ma zarówno ilość, jak i jakość spożywanych posiłków. W dzisiejszych czasach obserwuje
się również coraz większy odsetek osób zmagających się z chorobami dieto zależnymi. W tym celu podjęto niniejsze badanie, aby zweryfikować sposób odżywiania studentów wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, których edukacja ściśle powiązana jest z naukami o żywności i żywieniu. W roku akademickim 2019/20 zebrano dane od studentów, za pomocą autorskiego kwestionariusza w którym sprawdzono ich świadomość żywieniową oraz zachowania konsumenckie. Zebrane dane pozwoliły na uzyskanie informacji na temat ich preferencji i wyborów żywieniowych oraz wskazały
na najczęściej popełniane przez nich błędy w odżywianiu. Stwierdzono, iż studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie posiadają wysoką świadomość żywieniową, ale nie w pełni wprowadzają ją do codziennego życia. Niepokojącym zjawiskiem było stosunkowo duże spożycie żywności typu fast-food oraz żywności wysoko przetworzonej. Studenci zgłaszali także problem
związany z rozkładem zajęć i brakiem czasu na spokojne spożycie posiłku.