Wszystko o dymie wędzarniczym (Everything about smoke)

Abstrakt

Zastosowanie dymu wędzarniczego lub jego preparatów jest niezbędne do przeprowadzenia procesu wędzenia. Nadanie odpowiednich walorów i cech produktu wędzonego odbywa się podczas wędzenia na zimno, gorąco lub metodą elektrostatyczną. Postęp w technologii produkcji dodatków do żywności pozwolił także na osiągniecie powtarzalnych i wysoko jakościowych preparatów dymu wędzarniczego. Surowcem, z którego otrzymuje się preparaty dymu wędzarniczego są wióry drewniane. Nanoszenie preparatów dymu wędzarniczego na powierzchnię produktów mięsnych odbywa się zazwyczaj w komorach wędzarniczych lub specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Preparaty mogą występować w stanie płynnym lub w proszku

Autorzy

Konrad Żukiewicz
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
Anna Domańska
artykuł
Gospodarka Mięsna
Polski
2022
7
27-28
20
0
0
0