Kształtowanie zdrowia dziecka na przykładzie spożycia probiotyków wśród dzieci w wieku 1-6 lat (Consumption of probiotics among children aged 1-6 and their health)

Abstrakt

Jednym z istotnych czynników wpływających na zdrowie dziecka w wieku 1-6 lat jest liczebność i jakość mikrobiota czyli obecność w organizmie wielu gatunków bakterii, grzybów, archeonów oraz wirusów. Kolonizują one ciało noworodka w trakcie porodu, karmienia piersią, w wyniku kontaktu ze środowiskiem naturalnym a w późniejszym wieku podczas spożywania żywości szczególnie tej powstałej w wyniku fermentacji mlekowej. Jednak stosowanie leków tj.: antybiotyki czy sterydy zuboża bioróżnorodność dziecięcego mikrobiomu. Dlatego spożywanie probiotyków przez dzieci w wieku 1-6 lat może poprawić jakość mikrobiota i w ten sposób pomóc w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W celu zbadania spożycia probiotyków przez dzieci przeprowadzono kwestionariusz ankietowy wśród 376 rodziców.

Autorzy

Sylwia Gołda
Sylwia Gołda
Katarzyna Kanadys
Katarzyna Kanadys
artykuł
Kwartalnik Naukowy Fides et Ratio
Polski
2020
43
3
138-151
otwarte czasopismo
CC BY 4.0 Uznanie autorstwa 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2020-10-29
70
0
0
0