Melon należy do warzyw o dużej wartości biologicznej oraz specyficznych walorach smakowych. Dobre plonowanie zapewniają zabiegi polepszające warunki uprawy oraz odpowiedni dobór odmian. Celem niniejszej pracy było określenie wartości biologicznej owoców kilku polskich linii F1 przynależnych do typu saccharinus, w uprawie ekologicznej na glebie ściółkowanej czarną folią PE, w południowo-wschodniej Polsce (51.36°N, 22.83°E). Doświadczenie przeprowadzono w latach 2015–2016. Rozsadę wysadzano w I dekadzie czerwca w rozstawie 1,20 × 0,5 m. Z uprawy linii F1 melona otrzymano plon owoców handlowych 1,88–2,28 kg·m–2. Linie te charakteryzowały się owocami o średnio małej masie (0,66–0,74 kg), które zawierały dużo karotenoidów, cukrów ogółem i redukujących, ekstraktu oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu i żelaza. Takie owoce mogą stanowić atrakcję dla konsumentów na rynku detalicznym warzyw.