Parametry krzepliwości mleka krów lokalnych ras polskich i włoskich w aspekcie wytwarzania serów regionalnych (Coagulation parameters of milk of cows of Polish and Italian local breeds in the aspect of regional cheeses production)

Abstrakt

Większość ras bydła występujących w Europie to rasy rodzime, tzn. utrzymywane lokalnie w obrębie jednego państwa. W Polsce utrzymywane są 4 rodzime rasy bydła, tj. polska czerwona, białogrzbieta, polska czarno-biała i polska czerwono-biała. We Włoszech natomiast są zarejestrowane aż 23 rasy,m.in. modenese, montana, modicana, oropa, reggiana, rendena i sarda.Dotychczasowe badania wskazują, że mleko krów ras rodzimych charakteryzuje się korzystniejszym składem i lepszymi parametrami technologicznymi doprodukcji serów w porównaniu zrasamiwysoko produkcyjnymi.Ze względu na mniejszą produktywność ras lokalnych w wielu krajach UE, m.in. we Włoszech, są one promowane poprzez wytwarzanie z pozyskiwanych od nich surowców regionalnych produktów,wyróżnianych specjalnym znakiem jakości i objętych ochroną unijną. Polska powinna zatem korzystać z tych wzorców i wykorzystywać mleko krów ras lokalnych do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych, w tym serów.

Autorzy

artykuł
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy
Polski
2018
36
3
5-14
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
7
0
0
0