Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych (Bioactive products of muscle proteins proteolysis. Peptides, amino acids and biogenic amines)

Abstrakt

Wędliny surowo dojrzewające wyróżniają się spośród wyrobów mięsnych dużą zawartością związków bioaktywnych, które powstają głównie w wyniku hydrolitycznego rozkładu białek. Należą do nich peptydy, których aktywność jako inhibitorów ACE (konwertazy angiotensyny I – Angiotensin -Converting Enzyme), inhibitorów DPP-IV (dipeptydylopeptydazy IV) oraz właściwości przeciwutleniające zostały potwierdzone in vitro, a w przypadku inhibitorów ACE uzyskanych z szynki dojrzewającej - również in vivo. Ami-nokwasy kształtują cechy sensoryczne wyrobów i biorą udział w regulacji szlaków metabolicznych. Produkty rozkładu białek mogą także zagrażać zdrowiu człowieka, a dotyczy to amin biogennych, których podwyższona zawartość w wyrobach mięsnych może prowadzić do zatrucia. Coraz większa wiedza konsumentów o potencjalnych korzyściach zdrowotnych związanych z konsumpcją produktów bogatych w związki bioaktywne stwarza olbrzymie możliwości rozwoju także przemysłu mięsnego.

Autorzy

artykuł
Przemysł Spożywczy
Polski
2018
72
3
41-44
12
0
0
0