Mikroorganizmy zasiedlające kultury in vitro gloriozy (Gloriosa rothschildiana O’Brien) i czosnków ozdobnych (Allium L.)

Abstrakt

Podczas mikrorozmnażania roślin ozdobnych obserwowano zanieczyszczenia pożywki oraz mikrobulw gloriozy i mikropędów czosnków. W celu poznania mikroorganizmów zagrażających kulturom in vitro przeprowadzono identyfikację grzybów i bakterii na podstawie cech morfologicznych oraz wybranych testów fizjologicznych i biochemicznych. W przypadku bakterii przeprowadzono także testy patogeniczności, aby w pełni ocenić ich szkodliwość. Okazało się, że najczęściej izolowano niepatogeniczne bakterie, wśród których dominowały Gram-ujemne należące do rodzajów Pseudomonas, Enterobacter, Citrobacter, Klebsiella i Erwinia. Jednak 5 pektolitycznych izolatów Erwinia (Pectobacterium) wyizolowanych z mikropędów czosnków uznano za patogeniczne, bowiem powodowały zgniliznę pędów badanych taksonów tej rośliny. Do najczęściej izolowanych grzybów należały gatunki z rodzajów Sarocladium, Penicillium, Talaromyces i Cladosporium, które powszechnie występują w przyrodzie jako saprotrofy.

Autorzy

artykuł
Annales Horticulturae
Polski
2017
27
3
21-29
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2017-09-10
6
0
0
0