Celem przeprowadzonych badań była ocena poziomu wiedzy oraz poznanie opinii studentów lubelskich uczelni na temat ekologicznej żywności pochodzenia zwierzęcego. Określono również jej dostępność na rynku oraz częstotliwość spożycia tego typu produktów przez ankietowane osoby. Poziom wiedzy studentów lubelskich uczelni na temat żywności ekologicznej należy ocenić jako średni. Ponad połowa studentów (55%) prawidłowo zaznaczyła logo będące oficjalnym symbolem rolnictwa ekologicznego oraz znała (51%) podstawowe zasady i wymogi stawiane rolnictwu i przetwórstwu ekologicznemu. Zdecydowana większość (75%) miała świadomość obowiązku odpowiedniego oznakowana żywności ekologicznej. Blisko ¼ nie była pewna, czy istnieją jakiekolwiek różnice między ekożywnością pochodzenia zwierzęcego a jej konwencjonalnymi odpowiednikami. Mniej niż połowa badanych studentów (45%) zadeklarowała, że dokonuje zakupu żywności ekologicznej pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej kupowanymi przez nich produktami były mleko, jaja, wędliny, mięso i sery. Najrzadziej studenci sięgali po miody, jogurty oraz masło.