Ozonowanie zbóż wykorzystywanych w żywieniu zwierząt (The ozone disinfection treatment of cereal grain used in animal nutrition)

Abstrakt

Obowiązujące przepisy obligują producentów do wytwarzania pasz wysokiej jakości oraz dostosowania ich do zróżnicowanego zapotrzebowania żywieniowego zwierząt. Celem pracy była ocena wykorzystania ozonu do redukcji zanieczyszczeń mikrobiologicznych podczas przechowywania zbóż. Próbki ziaren grupy doświadczalnej poddano procesowi ozonowania, a próbę kontrolną stanowiło zboże niepoddane ozonowaniu. Uzyskane wyniki badań dezynfekcji ozonem potwierdzają jego wysoką aktywność wobec mikroorganizmów występujących na powierzchni ziaren zbóż. Na skuteczność zabiegu dezynfekcji ozonem wpływa rodzaj ziarna poddanego ozonowaniu i czas ekspozycji. Najwyższy wskaźnik redukcji bakterii uzyskano dla pszenżyta już po 45 minutach ozonowania, a grzybów pleśniowych i drożdży po 30 minutach. Uzyskane wyniki potwierdzają zasadność wykorzystania ozonu do dezynfekcji ziarna zbóż.

Autorzy

artykuł
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio EE Zootechnica
Polski
2017
25
2
19-25
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2017-06-10
7
0
0
0