Analiza poziomu odporności polskich odmian owsa zwyczajnego (Avena sativaBlumeria graminis DC. f. sp. avenae Em. Marchal.) (Analysis of the level of resistance of Polish oat cultivars (Avena sativa L.) to powdery mildew (Blumeria graminis DC. f. sp. avenae Em. Marchal.))

Abstrakt

Zwiększenie odporności odmian uprawnych na choroby grzybowe jest obecnie jednym z podstawowych problemów hodowli roślin zbożowych. Celem pracy było określenie poziomu odporności polskich odmian owsa zwyczajnego na mączniaka prawdziwego. Przedmio-tem analiz było 30 polskich odmian owsa zwyczajnego znajdujących się na liście odmian upraw-nych. Analizę odporności prowadzono z użyciem testów żywiciel–patogen, wykorzystując 12 izolatów mączniaka prawdziwego pochodzących z różnych części kraju. Przeprowadzone badania wykazały, że odporność polskich odmian owsa zwyczajnego kształtuje się na bardzo niskim poziomie. Wśród analizowanych odmian jedynie 3 zawierały zdefiniowane geny odporno-ści na mączniaka prawdziwego. W odmianie Rajtar zidentyfikowano gen Pm6, w odmianie Gniady – gen Pm1, a w odmianie Deresz – gen Pm3. Żadna z testowanych odmian nie posiadała obecnie najbardziej efektywnych genów Pm4 i Pm7.

Autorzy

artykuł
Annales UMCS sec. E, Agricultura
Polski
2016
71
3
51-60
otwarte czasopismo
CC BY-NC-ND Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 4.0
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2016-11-03
9
0
0
0