Celem pracy była analiza produktywności technicznej i ekonomicznej powierzchni paszowej gospodarstw specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w dwóch regionach Polski – w Bieszczadach i na Lubelszczyźnie. W regionie Bieszczad badano 10 gospodarstw, a na Lubelszczyźnie 24 gospodarstwa. Badania gospodarstw w obu regionach trwały cztery lata. Średni stan krów mlecznych w gospodarstwach Lubelszczyzny był wyższy o 43,7% od stwierdzonego w Bieszczadach. Natomiast średnia wydajność mleczna krów była odpowiednio wyższa o 25,5%. Gospodarstwa Lubelszczyzny osiągnęły średnio większą wielkość i wartość produkcji bydlęcej w przeliczeniu na 1 ha podstawowej powierzchni paszowej niż gospodarstwa z Bieszczad. W przypadku wielkości produkcji bydlęcej wyrażonej w kg użytecznego białka jadalnego różnica wynosiła średnio 46,8%, a w wartości wynosiła aż 75,6%. Badane gospodarstwa Lubelszczyzny osiągnęły też wyższe dochody rolnicze netto w przeliczeniu na 1 ha podstawowej powierzchni paszowej średnio o 37,9% niż gospodarstwa w Bieszczadach.