2024

1. Polyphenols influence the development of endometrial cancer by modulating the gut microbiota
artykuł [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Piotr Olcha , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Łukasz Nowakowski , [AUT.] Andrzej Miturski , [AUT.] Krzysztof Gałczyński . Nutrients 2024 T. 16 Nr 5 s. 681, DOI: 10.3390/nu16050681
2. The effect of cadmium and lead on living organisms - transport, accumulation, metabolism
artykuł [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Twarużek Magdalena , [AUT.] Danuta Grobelska . Journal of Elementology 2024 T. 29 Nr 1 s. 311-329, DOI: 10.5601/jelem.2023.28.3.3098
3. Fatty acid profile and dietary value of thigh meat of broiler chickens receiving mineral or organic forms of Zn
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Cezary Purwin , [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Marta Borsuk-Stanulewicz , [AUT.] Paulina Pogorzelska-Przybyłek , [AUT.] Bożena Kiczorowska. Animals 2024 T. 14 Nr 8 s. 1156, DOI: 10.3390/ani14081156

2023

4. Assessment of health safety of pigs taking natural sorbents with feed
artykuł [AUT.] Łukasz Wlazło, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Hanna Bis-Wencel, [AUT.] Wojciech Łopuszyński, [AUT.] Grzegorz Buszewicz , [AUT. KOR.] Katarzyna Karpińska , [AUT.] Izabela Rodzyń , [AUT.] Martyna Kasela , [AUT.] Paweł Sobczak, [AUT. KOR.] Bożena Nowakowicz-Dębek. BMC Veterinary Research 2023 T. 19 s. 3, DOI: 10.1186/s12917-022-03563-3
5. Cadmium and lead concentration in drinking instant coffee, instant coffee drinks and coffee substitutes: safety and health risk assessment
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2023 T. 201 s. 425, DOI: 10.1007/s12011-022-03129-2
9. The content of Cd and Pb in herbs and single‑component spices used in Polish cuisine
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Lesya Sowińska , [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2023 T. 201 s. 3567–3581, DOI: 10.1007/s12011-022-03437-7
12. Assessment of the chemical composition and nutritional quality of breast muscle from broiler chickens receiving various levels of Fe glycine chelate
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Svitlana Kislova , [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . Agriculture-Basel 2023 T. 13 Nr 7 s. 1455, DOI: 10.3390/agriculture13071455
13. Ocena występowania mikotoksyn w wybranych surowcach oraz produktach ekologicznych i konwencjonalnych
inne publikacje [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Renata Klebaniuk, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Gabriela Siwek . W: VII Konferencja Naukowa z cyklu: Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia na temat : Europejski zielony ład – wyzwanie dla rolnictwa. Materiały konferencyjne. Chełm 05 czerwca 2023, Chełm 2023 2023, s. 5, 978-83-966895-1-1
15. The impact of tannic acid consumption on bone mineralization
artykuł [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Siemowit Muszyński, [AUT.] Ewa Tomaszewska, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Janine Donaldson , [AUT.] Agnieszka Tomczyk-Warunek, [AUT.] Tomasz Blicharski . Metabolites 2023 T. 13 Nr 10 s. 1072, DOI: 10.3390/metabo13101072
16. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w czasie pandemii koronawirusa na podstawie sklepów spożywczych
rozdział z monografii [AUT.] Agata Szymczak , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Maciej Bąkowski, [AUT.] Robert Krusiński, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Renata Klebaniuk. W: Szanse nauk o zwierzętach/ pod redakcją Brygidy Ślaskiej, Andrzeja Junkuszewa, Bożeny Kiczorowskiej., Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 128-134, 978-83-7259-415-0
17. Ocena jakości dietetycznej mięsa piersi kurcząt brojlerów otrzymujących różne poziomy chelatu glicynowego Fe
inne publikacje [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz . W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 78, DOI: 10.24326/mk.2023.5
18. Wpływ źródła miedzi (siarczan & chelat) w diecie na masę ciała oraz zawartość Cu, Fe i Zn w wybranych narządach wewnętrznych dorosłych szczurów
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Wanda Krupa, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Hanna Bis-Wencel, [AUT. KOR.] Łukasz Jarosz, [AUT.] Zwenyslawa Zasadna , [AUT.] Dymytro Yanovych . W: Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji „Doskonalenie Żywienia w Zrównoważonej Produkcji Zwierzęcej” w ramach XLIX Konferencji Naukowej Sekcji Żywienia Zwierząt Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25–27 września 2023., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 36, DOI: 10.24326/mk.2023.5

2022

19. The effect of the multi-strain probiotic preparation EM Bokashi® on selected parameters of the cellular immune response in pigs
artykuł [AUT. KOR.] Łukasz Jarosz, [AUT.] Artur Ciszewski, [AUT.] Agnieszka Marek, [AUT.] Marcin Hejdysz , [AUT.] Sebastian Nowaczewski , [AUT.] Zbigniew Grądzki, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Rysiak . FOOD AND AGRICULTURAL IMMUNOLOGY 2022 T. 33 Nr 1 s. 167-191, DOI: 10.1080/09540105.2021.2006611
20. Składniki roślin i grzybów w terapii żywieniowej dermatoz
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Paulina Partyka . W: Czynniki żywieniowe a stan skóry, włosów i paznokci. Fizjologia, dietoterapia, suplementy diety, bezpieczeństwo i skuteczność terapii, toksykologia pod redakcją / Anny Winiarskiej-Mieczan, Wioletty Samolińskiej, Edyty Kowalczuk-Vasilev, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 87-102, 978-83-7259-356-6
21. Analiza preferencji konsumenckich studentów na rynku ryb i przetworów rybnych
inne publikacje [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Olga Arusztowicz-Tomaszewska , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan. W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 213-214, 978-83-67194-30-3
22. Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku 3-6
inne publikacje [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Kinga Burczaniuk . W: XIV Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2022: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: abstrakty, Lublin, 24-27 marca 2022 r. / redakcja: Paulina Pomajda, Monika Maciąg, Kamil Maciąg, Lublin 2022 2022, s. 338, 978-83-67194-30-3
23. The effect of feed supplementation with zinc glycine chelate and zinc sulphate on hepatic proteome profiles in chickens
artykuł [AUT. KOR.] Łukasz Jarosz, [AUT.] Katarzyna Michalak, [AUT.] Agnieszka Marek, [AUT.] Marcin Hejdysz , [AUT.] Artur Ciszewski, [AUT.] Sebastian Kaczmarek , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Zbigniew Grądzki. Livestock Science 2022 T. 262 s. 104983, DOI: 10.1016/j.livsci.2022.104983
24. Antioxidative, anti-inflammatory, anti-obesogenic, and antidiabetic properties of tea polyphenols - the positive impact of regular tea consumption as an element of prophylaxis and pharmacotherapy support in endometrial cancer
artykuł [AUT.] Piotr Olcha , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Łukasz Nowakowski , [AUT.] Andrzej Miturski , [AUT.] Andrzej Semczuk , [AUT.] Bożena Kiczorowska, [AUT.] Krzysztof Gałczyński . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2022 T. 23 Nr 12 s. 6703, DOI: 10.3390/ijms23126703
25. Występowanie i zagrożenia stwarzane przez Bacillus cereus w produktach mlecznych
rozdział z monografii [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Edyta Kowalczuk-Vasilev, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan. W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 7-23, 978-83-67074-58-2
26. Ocena preferencji i częstotliwości spożycia słonych przekąsek przez studentów lubelskich uczelni
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Izabela Glac , [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Kataarzyna Kolasa . W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 49-62, 978-83-67074-58-2
27. Ocena jakości jogurtów beztłuszczowych - wartość energetyczna, zawartość makroskładników oraz ocena konsumencka
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Agata Bielak, [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Barbraa Łuszczyńska , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan. W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 85-95, 978-83-67074-58-2
28. Czynniki wpływające na jakość mięsa kurcząt i indyków
rozdział z monografii [AUT.] Szymon Milewski , [AUT.] Julia Fabjanowska, [AUT.] Małgorzata Kwiecień. W: Współczesne trendy w technologii żywności. Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, Łódż 2022 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak s. 111-127, 978-83-67074-58-2
29. Ocena bezpieczeństwa stosowania suplementów diety wśród kobiet ciężarnych aktywnych zawodowo
inne publikacje [AUT.] Karolina Jachimowicz , [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Anna Żebracka , [AUT.] Dominika Bartczak , [AUT.] Małgorzata Kwiecień, [AUT.] Wioletta Samolińska, [AUT.] Agata Bielak. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022
Elementów na stronie: