2024

1. Influence of apple pomace on the oxidation status, fatty acidcontent, colour stability and microbiological profile of baked meat products
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Maciej Ireneusz Kluz , [AUT.] Miroslava Kačániová , [AUT.] Natália Čmiková , [AUT.] Elżbieta Solska, [AUT.] Katarzyna Mazurek . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2024 T. 59 Nr 3 s. 1591-1604, DOI: 10.1111/ijfs.16908

2023

3. Reduction of nitrite in canned pork through the application of black currant (Ribes nigrum L.) leaves extract
artykuł [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Filipczak , [AUT.] Monika Trząskowska , [AUT.] Marcin Kruk , [AUT.] Danuta Kołożyn-Krajewska , [AUT.] Ruben Dominguez . MOLECULES 2023 T. 28 Nr 4 s. 1749, DOI: 10.3390/molecules28041749
5. Novel α-glucosidase inhibitory peptides identified in silico from dry-cured pork loins with probiotics through peptidomic and molecular docking analysis
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Aleksandra Łupawka , [AUT.] Agata Michalska . Nutrients 2023 T. 15 Nr 16 s. 3539, DOI: 10.3390/nu15163539
6. Nutrition value of baked meat products fortified with lyophilized dragon fruit (Hylocereus undatus)
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka , [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. Foods 2023 T. 12 Nr 19 s. 3550, DOI: 10.3390/foods12193550
8. Wpływ dodatku liofilizowanego miąższu czerwonej pitaji (Hylocereus undatus) na stabilność barwy pieczeni wieprzowej
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Szymon Czerniak , [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu. Monografia pod redakcją naukową / Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej, Kraków 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 164-175, 978-83-953897-5-7
9. Hodowla in vitro mięsa - szanse i zagrożenia
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Szymon Czerniak , [AUT.] Paulina Kęska. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 82-88, 978-83-7259-403-7
10. Rola antyoksydantów w (po)żywieniu
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Paulina Kęska. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 54-60

2022

14. Peptides as potentially anticarcinogenic agent from functional canned meat product with willow extract
artykuł [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Karolina Ferysiuk. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 20 s. 6936, DOI: 10.3390/molecules27206936
15. Influence of LAB fermentation on the color stability and oxidative changes in dry-cured meat
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka , [AUT.] Danuta Kołożyn-Krajewska . Applied Sciences-Basel 2022 T. 12 Nr 22 s. 11736, DOI: 10.3390/app122211736
16. Effect of sonication on the anti-radical activity of pork loin protein hydrolyzates after six months of ageing
inne publikacje [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Dariusz Stasiak. W: Proceedeings and Abstracts of the 68th International Congress of Meat Science and Technology, August 22-25, 2022, Kobe, Ja, Kobe 2022 2022, s. 175
18. Analiza pozostałości leków przeciwbakteryjnych w żywności pochodzenia zwierzęcego zgodnie z raportami RASFF, EFSA i Krajowym programem badań kontrolnych pozostałości w latach 2019-2020
rozdział z monografii [AUT.] Magdalena Bilecka , [AUT.] Paulina Kęska. W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 7-14, 978-83-7259-369-6
19. Aktywność przeciwutleniająca wybranych produktów mlecznych - badania in silico i in vitro
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka , [AUT.] Paulina Kęska. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 36-45
20. Ocena stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie mięsa
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Szymon Czerniak , [AUT.] Paulina Kęska. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 138-147

2021

21. Selected nutrients determining the quality of different cuts of organic and conventional pork
artykuł [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT.] Michał Halagarda , [AUT.] Sascha Rohn , [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2021 T. 247 Nr 6 s. 1389-1400, DOI: 10.1007/s00217-021-03716-y
25. Biologicznie aktywne peptydy hamujące działanie dipeptydylopeptydazy IV jako strategia przeciw cukrzycy typu 2
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 173-183, 978-83-953897-2-6
26. Wpływ dodatku ekstraktu z Silybum marianum na wybrane wyróżniki jakości sterylizowanych konserw wieprzowych
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT.] Adrianna Stasiewicz . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 184-197, 978-83-953897-2-6
27. Ocena możliwości zastosowania ekstraktu z ostropestu plamistego w konserwie wieprzowej sterylizowanej jako czynnika kształtującego potencjał przeciwutleniający produktu
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Karolina Wójciak, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Natalia Łatwińska . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 198-207, 978-83-953897-2-6

2020

29. Peptides from different carcass elements of organic and conventional pork - potential source of antioxidant activity
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Sascha Rohn , [AUT.] Michał Halagarda , [AUT. KOR.] Karolina Wójciak. Antioxidants 2020 T. 9 Nr 9 s. 835, DOI: 10.3390/antiox9090835
Elementów na stronie: