2024

1. Organic eggs as an indirect indicator of agricultural environmental pollution - preliminary research
artykuł [AUT.] Kamil Drabik, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Hanna Spasowska , [AUT.] Oleg P. Melnyk , [AUT.] Magdalena Kutrzuba , [AUT. KOR.] Justyna Batkowska. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS 2024 T. 131 s. 106214, DOI: 10.1016/j.jfca.2024.106214
3. Use of sustainable packaging materials for fresh beef vacuum packaging application and product assessment using physicochemical means
artykuł [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Tomasz Grenda , [AUT.] Mariusz Florek. MEAT SCIENCE 2024 T. 216 s. 109551, DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109551
4. Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves
artykuł [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Chmielowiec-Korzeniowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Ukalska-Jaruga , [AUT.] Tomasz Grenda , [AUT.] Roberta Nuvoloni , [AUT.] Mariusz Florek. MEAT SCIENCE 2024 T. 216 s. 109590, DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109590

2023

7. Use of physicochemical, FTIR and chemometric analysis for quality assessment of selected monofloral honeys
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Arkadiusz Matwijczuk, [AUT.] Agnieszka Niemczynowicz , [AUT.] Alicja Matwijczuk, [AUT.] Grzegorz Czernel, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Bożena Gładyszewska. JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH 2023 T. 62 Nr 4 s. 863–872, DOI: 10.1080/00218839.2021.1900637

2022

11. Pozostałości pestycydów w polskich miodach odmianowych
inne publikacje [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 49-50
12. Właściwości fizykochemiczne mięsa wołowego przechowywanego próżniowo w woreczkach z kompozytowych materiałów biodegradowalnych
inne publikacje [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Karolina Kaczmar . W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 52-53
14. Residues of pesticides and heavy metals in polish varietal honey
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Ewa Poleszak , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2022 T. 11 Nr 15 s. 2362, DOI: 10.3390/foods11152362
15. Żywieniowe metody modyfikowania wartości odżywczej i cech sensorycznych mięsa wołowego - zawartość tłuszczu i profil kwasów tłuszczowych
rozdział z monografii [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Katarzyna Zdrzałek , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 55-68, 978-83-7259-353-5
16. Żywieniowe metody modyfikowania wartości odżywczej i cech sensorycznych mięsa wołowego - zawartość witamin i składników mineralnych oraz jakość sensoryczna
rozdział z monografii [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Aneta Krawiec , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 69-85, 978-83-7259-353-5
17. Żywieniowa rola lipidów ryb w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 111-130, 978-83-7259-353-5
18. Ocena właściwości antyoksydacyjnych miodów odmianowych i ich wykorzystanie w kosmetologii
inne publikacje [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Aleksandra Kamieniak , [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne. Streszczenia. Lublin, 15–16 listopada 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 104
19. Antioxidant properties and proximate composition of different tissues of European beaver
artykuł [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Małgorzata Stryjecka , [AUT.] Katarzyna Tajchman, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 24 s. 8973, DOI: 10.3390/molecules27248973
21. Mikrobiologický status údených rýb uvedených na trh v Pol'sku
inne publikacje [AUT.] Monika Ziomek, [AUT.] Krzysztof Szkucik, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Monika Maćkowiak-Dryka. W: Hyginena Alimentorum XLII, Medzinárodná vedecká konferencia pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rzvoja vidieka Slovenskej republiky, Zbiornik abstraktov, 18-20 maj 2022, Hotel Patria - Štrbskie Pleso, Slovenská republika, Štrbskie Pleso, 2022 2022, s. 82

2021

22. The interaction of selective A1 and A2A adenosine receptor antagonists with magnesium and zinc Ions in mice: behavioural, biochemical and molecular studies
artykuł [AUT. KOR.] Aleksandra Szopa , [AUT.] Karolina Bogatko , [AUT.] Mariola Herbert , [AUT.] Anna Serefko , [AUT.] Marta Ostrowska , [AUT.] Sylwia Wośko , [AUT.] Katarzyna Świąder , [AUT.] Bernadeta Szewczyk , [AUT.] Aleksandra Wlaź , [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Andrzej Wróbel , [AUT.] Sławomir Mandziuk , [AUT.] Aleksandra Pochodyła , [AUT.] Anna Kudela , [AUT.] Jarosław Dudka , [AUT.] Maria Radziwoń-Zaleska , [AUT.] Piotr Wlaź , [AUT. KOR.] Ewa Poleszak . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2021 T. 22 Nr 4 s. 1840, DOI: 10.3390/ijms22041840
25. Microbiological changes in meat and minced meat from beavers (Castor fiber L.) during refrigerated and frozen storage
artykuł [AUT.] Monika Ziomek, [AUT. KOR.] Łukasz Drozd, [AUT.] Michał Gondek, [AUT.] Renata Pyz-Łukasik, [AUT.] Francesca Pedonese , [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Piotr Skałecki. Foods 2021 T. 10 Nr 6 s. 1270, DOI: 10.3390/foods10061270
27. Ocena profilu kwasów tłuszczowych olejów roślinnych wykorzystywanych w żywieniu człowieka i kosmetyce
rozdział z monografii [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska , [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Michał Kondraciuk . , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 16-22
28. Wpływ kwasu mlekowego na wybrane właściwości fizykochemiczne i mikrobiologiczne mięsa cielęcego pakowanego próżniowo lub w modyfikowanej atmosferze.
inne publikacje [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Stanek, [AUT.] Paweł Żółkiewski, [AUT.] Anna Litwińczuk. W: Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. 10 Międzynarodowa Konferencja Naukowa : Zarządzanie jakością towarów i usług w aspekcie zrównoważonego rozwoju, Gdynia, 8-10 września 2021. Streszczenia / Red. Agnieszka Palka = The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy 10th International Scientific Conference : Managing the quality of goods and services in the context of sustainable development, Gdynia, September 8-10 2021 Book of abstracts / Ed. Agnieszka Palka, Uniwersytet Morski w Gdyni, Gdynia 2021 2021, s. 49-50, 978-83-7421-349-3
29. Metody sensoryczne w ocenie jakości kosmetyków
rozdział z monografii [AUT.] Anna Masłowska , [AUT.] Julia Kusy , [AUT. KOR.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch. , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 104-111
30. Wykorzystanie produktów pszczelich w kosmetyce
inne publikacje [AUT.] Justyna Komsta , [AUT.] Sylwia Sosik , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki. W: Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia. Redakcja merytoryczna / Marek Babicz, Witold Chabuz, Katarzyna Dzida, Adam Gawryluk, Urszula Szymanowska, Wojciech Płaska, Monika Stoma, Marta Wójcik, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2021 2021, s. 22
Elementów na stronie: