2024

1. Pleiotropic potential of evernia prunastri extracts and their main compounds evernic acid and atranorin: in vitro and in silico studies
artykuł [AUT. KOR.] Elżbieta Studzińska-Sroka , [AUT.] Magdalena Bulicz , [AUT.] Marika Henkel , [AUT.] Natalia Rosiak , [AUT.] Magdalena Paczkowska-Walendowska , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Katarzyna Korybalska , [AUT.] Judyta Cielecka-Piontek . MOLECULES 2024 T. 29 Nr 1 s. 233, DOI: 10.3390/molecules29010233
2. Combined antimicrobial action of streptomycin and terpenes against atypical mycobacteria isolated from fish
artykuł [AUT.] Guz L. , [AUT. KOR.] Puk K. , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Pastuszka A. . POLISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES 2024 T. 27 Nr 1 s. 135-138, DOI: 10.24425/pjvs.2024.149334
3. Studies on the effects of fermentation on the phenolic profile and biological activity of three cultivars of Kale
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak-Tomczyk , [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Anna Rymuszka , [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT.] Jacek Jachuła, [AUT.] Agnieszka Welman-Styk , [AUT.] Kinga Kędzierska . MOLECULES 2024 T. 29 Nr 8 s. 1727, DOI: 10.3390/molecules29081727

2023

6. Reduced bioaccessibility of TiO2 (E 171) during puree soup digestion in a gastrointestinal tract simulated in vitro
artykuł [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] J. Kapral-Piotrowska . FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2023 T. 164 s. 112189, DOI: 10.1016/j.foodres.2022.112189
7. Effect of inhibiting butyrylcholinesterase activity using fractionated coffee extracts digested in vitro in gastrointestinal tract: docking simulation and calorimetric and studies
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Horacio Perez-Sanchez , [AUT.] Miguel Carmena-Bargueño , [AUT.] Bożena Sosnowska, [AUT.] Grażyna Budryn . Nutrients 2023 T. 15 Nr 10 s. 2366, DOI: 10.3390/nu15102366
8. Curcuminoid chalcones: synthesis, stability, and new neuroprotective and sonosensitising activities
artykuł [AUT. KOR.] Dorota Olender , [AUT.] Małgorzata Józkowiak , [AUT.] Hanna Piotrowska-Kempisty , [AUT.] Katarzyna Sowa-Kaprzak , [AUT.] Lucjusz Zaprutko , [AUT.] Izabela Muszalska-Kolos , [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier. Pharmaceuticals 2023 T. 16 Nr 9 s. 1331, DOI: 10.3390/ph16091331
9. Dwutlenek tytanu w żywności - badania w modelu przewodu pokarmowego in vitro
inne publikacje [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] J. Kapral-Piotrowska . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 64, 978-83-962880-3-5

2022

13. Biological activity of an Epilobium angustifolium L. (fireweed) infusion after in vitro digestion
artykuł [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Dominika Pigoń-Zając , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Adam Waśko. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 3 s. 1006, DOI: 10.3390/molecules27031006
14. The distribution of glucosinolates in different phenotypes of Lepidium peruvianum and their role as acetyl- and butyrylcholinesterase inhibitors - in silico and in vitro studies
artykuł [AUT.] Dominik Tarabasz , [AUT.] Paweł Szczeblewski , [AUT.] Tomasz Laskowski , [AUT.] Wojciech Płaziński , [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT.] Henry O. Meissner . INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES 2022 T. 23 Nr 9 s. 4858, DOI: 10.3390/ijms23094858
16. Polyphenols composition and the biological effects of six selected small dark fruits
artykuł [AUT. KOR.] Kamila Borowiec, [AUT.] Anna Stachniuk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Alicja Trzpil . FOOD CHEMISTRY 2022 T. 391 s. 133281, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133281
17. Bioaccessibility of coffee bean hydroxycinnamic acids during in vitro digestion influenced by the degree of roasting and activity of intestinal probiotic bacteria, and their activity in Caco-2 and HT29 cells
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Grażyna Budryn , [AUT.] Małgorzata Zakłos-Szyda , [AUT.] Bożena Sosnowska. FOOD CHEMISTRY 2022 T. 392 s. 133328, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133328
18. Digestion of plastics using in vitro human gastrointestinal tract and their potential to adsorb emerging organic pollutants
artykuł [AUT.] Patrycja Krasucka , [AUT.] Aleksandra Bogusz , [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Bożena Czech , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Monika Rek , [AUT.] Ok Yong Sik , [AUT. KOR.] Patryk Oleszczuk. SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT 2022 T. 843 s. 157108
19. Honeys as possible sources of cholinesterase inhibitors
artykuł [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Anna Winiarska-Mieczan, [AUT.] Dorota Gajowniczek-Ałasa . Nutrients 2022 T. 14 Nr 14 s. 2969, DOI: 10.3390/nu14142969
20. Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract
artykuł [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Izabela Jośko, [AUT.] Bożena Pawlikowska-Pawlęga , [AUT.] Klaudia Gustaw. Nutrients 2022 T. 14 Nr 17 s. 3503, DOI: 10.3390/nu14173503
22. Is caperatic acid the only compound responsible for activity of lichen platismatia glauca within the nervous system?
artykuł [AUT. KOR.] Elżbieta Studzińska-Sroka , [AUT.] Aleksandra Majchrzak-Celińska , [AUT.] Monika Bańdurska , [AUT.] Natalia Rosiak , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Marcin Szymański , [AUT.] Wojciech Gruszka , [AUT.] Judyta Cielecka-Piontek . Antioxidants 2022 T. 11 Nr 10 s. 2069, DOI: 10.3390/antiox11102069

2021

23. Permeability of Hypogymnia physodes extract component - physodic acid through the blood-brain barrier as an important argument for its anticancer and neuroprotective activity within the central nervous system
artykuł [AUT. KOR.] Elżbieta Studzińska-Sroka , [AUT.] Aleksandra Majchrzak-Celińska , [AUT.] Przemysław Zalewski , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Marcin Żarowski , [AUT.] Tomasz Plech , [AUT.] Judyta Cielecka-Piontek . Cancers 2021 T. 13 Nr 7 s. 1717, DOI: 10.3390/cancers13071717
24. Is phytomelatonin complex better than synthetic melatonin? The assessment of the antiradical and anti-inflammatory properties
artykuł [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Katarzyna Gaweł-Bęben , [AUT.] Marcelina Strzępek-Gomółka , [AUT.] Kazimierz Głowniak , [AUT.] Henry O. Meissner . MOLECULES 2021 T. 26 s. 6087, DOI: 10.3390/molecules26196087
25. Comparative examination of bioactive phytochemicals in quince (Chaenomeles) fruits and their in vitro antioxidant activity
artykuł [AUT.] Szymon Byczkiewicz , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska , [AUT.] Oskar Szczepaniak , [AUT.] Piotr Szulc . Emirates Journal of Food and Agriculture 2021 T. 33 Nr 4 s. 293-302
27. Comparative analysis of infusions with the addition P. padus bark: assessment of the antioxidant potential and their inhibitory effect on enzymes associated with oxidative stress
artykuł [AUT.] Aleksandra Telichowska , [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska , [AUT.] Piotr Szulc , [AUT.] Marta Ligaj , [AUT.] Kinga Stuper-Szablewska , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Henryk Bujak . Sustainability 2021 T. 13 Nr 7 s. 3913, DOI: 10.3390/su13073913
28. Evaluation of the inhibition of monoamine oxidase a by bioactive coffee compounds protecting serotonin degradation
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Grzelczyk , [AUT.] Grażyna Budryn , [AUT.] Jorge Pena-Garcia , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Ilona Gałązka-Czarnecka , [AUT.] Joanna Oracz , [AUT.] Horacio Perez-Sanchez . FOOD CHEMISTRY 2021 T. 348 s. 129108, DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129108
29. Dual functional cholinesterase inhibitors and complexing of aluminum ions of five species of fungi family depended of drying conditions and extraction process - In vitro study
artykuł [AUT.] Agnieszka Zawadzka , [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Oskar Szczepaniak , [AUT.] Piotr Szulc , [AUT.] Marek Siwulski . LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 T. 154 s. 112712, DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112712
30. Prunus padus L. bark as a functional promoting component in functional herbal infusions - cyclooxygenase-2 inhibitory, antioxidant, and antimicrobial effects
artykuł [AUT. KOR.] Aleksandra Telichowska , [AUT. KOR.] Joanna Kobus-Cisowska , [AUT.] Piotr Szulc , [AUT.] Radosław Wilk , [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Daria Szymanowska . Open Chemistry 2021 T. 19 Nr 1 s. 1052-1061, DOI: 10.1515/chem-2021-0088
Elementów na stronie: